Vörösiszap

2011.10.04. 19:30

A vörösiszap ma is része az életüknek?

Devecser - Bár a takarítási munkálatok legnagyobb részével már végeztek, a X-es kazetta porzása tovább keseríti a térségben élők életét, állítja Az Esélyt az Életre a Vörösiszap Után Egyesület kedden kiadott közleményében.

Németh F. Bernadett

„A vörösiszap még ma is része életünknek, a vörös por gyakran beteríti Kolontár bizonyos részeit és Devecserben sem ritka a porzás. Az évforduló napján szeretnénk felhívni a kormány figyelmét arra, hogy mi itt élünk, mert itt kell éljünk. Kell, mert a mai napig ingatlanjaik értéke a töredékét sem éri el annak, ami a katasztrófa előtt volt, így elköltözni nem tudunk. Félünk, mert nem tudjuk milyen egészségügyi hatásai lesznek ennek az elkövetkezendő években és nem vagyunk megelégedve az erre irányuló vizsgálatokkal sem. Nincs megfelelő vizsgálat, nincsenek kimutatások az elmúlt hónapokban történt megbetegedési arányokról sem.” – állítja többek között az egyesület szóvivője, Almási János.

Az elmúlt időszakban ugyanakkor a tisztiorvosi szolgálat közölte, hogy a lakosság folyamatos egészségügyi monitoringja azt mutatja, hogy nem voltak hosszú távú hatásai a porzásnak.

A kolontári iszapkatasztrófa további hírei

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!