Vörösiszap

2011.10.29. 18:25

Folytatódik a szóváltás - Nem értenek egyet a vörösiszap-bizottság tagjai

Nem működtek aktívan közre, így nincs joguk kritizálni a jelentést – jelentette ki Kepli Lajos, a vörösiszap-bizottság elnöke, Gőgös Zoltán reagálására, aki szerint viszont csupán adminisztrációról, nem érdemi munkáról volt szó.

Németh F. Bernadett

Kepli Lajos napokban megjelent szocialista reagálás után kereste meg szerkesztőségünket, s kérte, hogy közöljük: az országgyűlés vörösiszap katasztrófát vizsgáló bizottságának szocialista képviselői nem ismerik a jelentés tartalmát, mivel annak elkészítésében nem vettek részt aktívan.

Az sem igaz, folytatta az elnök, hogy a talajtörést, mint lehetséges kiváltó okot azért nem vették bele a jelentésbe, hogy a MAL ne kerüljön kedvező helyzetbe: azért nem került a dokumentumba, mert a többi, a vizsgálat során felmerült lehetséges okot sem nevezték meg.

Gőgös Zoltán elmondta: nem igaz, hogy nem vettek részt a bizottság munkájában, bár párttársa valóban hosszabb ideig nem dolgozott, mivel súlyos műtéten esett át. A vörösiszap-bizottság szocialista alelnöke szerint a konkrét tennivaló a jelentéssel kapcsolatban adminisztratív munka lett volna, amire megvan az apparátus.

A korábbi jelentés és a végleges, valamint a korábbi határozat-tervezet és a végül az országgyűlésnek benyújtott között óriási különbségek vannak, érdemes összehasonlítani a dokumentumokat – szögezte le Gőgös. Emlékeztetett: a MAL kérte, hogy a bizottság munkájában vegyen részt talajtörés-specialista, de ezt elutasították.

Lapunk ezzel a vitát lezártnak tekinti.

A kolontári iszapkatasztrófa további cikkei

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!