Vörösiszap

2011.10.06. 08:40

Háromszázmilliót osztottak szét

Devecser - Az első naptól jelen van és segíti a családokat a Magyar Vöröskereszt, mely szeptemberben zárta be elosztóraktárait. Több mint háromszázmillió forintot és számos természetbeni adományt osztottak ki.

Németh F. Bernadett

A Magyar Vöröskereszt tavaly október negyedikén délután jelent meg Kolontáron, ahol élelmiszert, gyorssegélyt, vizet, takarót osztottak ki, részt vettek az eltűntek keresésében és a házak felmérésében. Rögtön megkezdték önkénteseikkel az adománygyűjtést-osztást, idézte fel Dobos Ágnes, megyei igazgató.
 
Október végén Devecserbe költözött át a szervezet, ahol szerződést kötöttek az önkormányzattal, hogy az érkező adományokat fogadják. Öt nagy raktárt vettek át, amelyekben élelmiszetr, ruhát, műszaki cikkeket, bútorokat gyűjtöttek.

Két elosztóbázist állítottak fel, ahonnan ezeket szétosztották a rászorulók között. A Vöröskereszt bázist állított fel a városközpontban, ahol az irányítás, szervezés folyt. Innen osztották szét azokat az adományokat, melyek közvetlenül a Vöröskereszthez érkeztek. A ruhaelosztót idén szeptemberben zárták be, az élelmiszer elosztót pedig júliusban.
 
A Magyar Vöröskereszt több mint 300 millió forintot kapott pénzadományban az iszapkárosultak részére. A szervezet ebből a pénzből 324 családnak segített a három érintett településről, műszaki cikkek vásárlásával, ház felújítás, valamint házvásárlás támogatásával.

Ezen kívül csaknem 17 ezer élelmiszercsomagot, 13500 csomag vegyi árut osztottak ki természetbeni adományként. A műszaki cikkek (mosógép, hűtő, gáztűzhely, porszívó, stb), konyhai eszközök, kisgép, fürdőszoba felszerelés mellett kerti felszerelést (slag, balta, talicska) is adtak az iszapkárosultaknak.
 
Dobos Ágnes hangsúlyozta: a Vöröskereszt még marad a városban, hiszen a Magyar Katolikus Karitasz ötlete alapján több szervezet (Vöröskereszt, Máltai szeretetszolgálat, református egyház, karitasz) együtt fog neki a melléképületek megépítésének a lakóparkban.
 
A katasztrófa első hónapjaiban napi 30-70 önkéntes segítette a Vöröskereszt munkáját, idén márciustól napi 10-20, ma 5-6 fő látja el a teendőket.

 

Az iszapkatasztrófa további hírei

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!