Vörösiszap

2011.10.04. 05:36

Toldi Tamás: Újraindult az élet

Devecser - Sokat írtunk már arról, mennyi minden újult meg a tavalyi katasztrófa óta. Arról azonban kevés szó esik, hogy az emberek lelkében milyen nyomokat hagyott a borzalom, ami egy éve október 4-én 12.30-kor kezdődött.

Tóth B. Zsuzsa

Toldi Tamás, Devecser polgármestere azt mondja, az első percek megdöbbenését hamar felváltotta a felismerés, hogy cselekdni kell.

- Józan paraszti ésszel dönteni kellett,  mikor mi  a legfontosabb: a telefonos riasztás, a mentés, a segítségkérés. Pánikra nem volt idő, de mindenki nagyon megijedt, mert nem tudtuk, hogy mi ez. Az első sérülések láttán a lomisoktól kértünk ruhát, matracot, akik rögtön segítettek, a gazdálkodóktól, üzemektől pedig munkagépes segítséget kaptunk a mentéshez. Aztán a kényszerszállásokról kellett gondoskodni, majd a tájékoztatásról.

Az első hetek szinte az utcán teltek, de erőt adott a hihetetlen, eddig soha nem tapasztalt segítség és összefogás.

- Nem győztük ellátni felszereléssel a sok tenni akaró embert - emlékezik a polgármester, akinek a házába szintén befolyt az iszap. Szerencsére csak az udvarba és a garázsba, a pince épsége két centin múlott. Ekkor azonban ezzel sem törődött. Előző este választották meg és  máris ilyen  óriási feladattal találta szemben magát. A bajban mellé állt elődje is, a segíteni akarás motíválta mindkettőjüket.

- A rendteremtés közben valós és vélt sérelmeket kellett orvosolni és azon lenni, hogy senki ne higgye azt, ezen a vidéken már nem lehet élni többé. Forró hangulatú lakossági fórumokon kellett irányt mutatni és a kétségbeesett embereket erről meggyőzni. Úgy nyugtatni őket, hogy közben magam is nyugodt maradjak. A kitelepítés rémképével járó kétségbeesés kezelése sem volt könnyű, családok indultak éjszaka útnak.

De a szeretet millió jele mindig továbblendítette az embert. Például egy zalai falugondnok mesélte, hogy mikor elindult kisbuszával hozzánk az adománnyal, egy idős asszony utána kiáltott, hogy várjon, amíg felszed egy kosár krumplit, mert ő mást nem tud adni. A soproni egyetemistáknak egy komplett évfolyama jött több napra kétkezi munkára.

Akár megyei nagyvállalatot is említhetek, amelynek sok dolgozója a vezérigazgató helyettes vezetésével tette ugyanezt. Nagyon sok helyi önkéntes is dolgozott - sorolja Toldi Tamás. Azt mondja, biztos volt benne, hogy egyszer  rend lesz, de hogy ilyen hamar, és főleg ilyen minőségben épül fel a lakópark és az emlékpark, ezt ő sem merte gondolni. Úgy érzi, az ország európai szinten is elismerést vívott ki magának a katasztrófa kezelésével. Mára a lakosság nagy többsége megnyugodott, értékelik, amit kapnak. Sok családban van persze fájdalom, hiszen az otthonaikat elveszítették, amit semmivel sem lehet pótolni. A katasztrófának bármilyen furcsa is, szeretnék, ha hozadéka is lenne. A térség előre léphet.
 
- Önkormányzatunk csapatépítésbe kezdett annak érdekében, hogy külső szakértőket vonjon be a fejlesztések előkészítésébe. Új kistérséget alakítottunk a Somló környékiekkel Devecseri székhellyel. A leghátrányosabb helyzetű kistérség besorolással esélyt kaptunk a kormánytól, hogy az itt működő vállalkozások és intézmények több támogatásra számíthassanak. Kiemelten kezeljük a munkahelyteremtést, ez a megélhetés alapja, így szeretnénk itt tartani illetve visszahozni az embereket. Ez fontos, hiszen több mint kétszázzal vagyunk kevesebben, mint egy éve - mondta Toldi Tamás.

 
 

A devecseri cigány telep kényszerfelszámolása szintén példátlan országos szinten is. A családok a közösségi adományból kaptak esélyt az új életre. Eltérő kultúrák miatt számukra, és környezetük számára is új helyzet ez. Nem minden esetben egyszerű az együttélés, márpedig a szabályokat mindenkinek be kell tartania. Van mit tenni e téren, segíteni kell a problémák áthidalásában.

 

További híreink az iszapakatasztrófát követő eseményekről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!