Vörösiszap

2011.10.21. 18:41

Vörösiszap: Elismerték a munkát

Veszprém - Jól emlékszem az elkeseredett arcokra, a felismerhetetlen házakra, a sok száz rendőrre, polgárőrre, tűzoltóra és civilre, akik nem egyszerűen feladatot hajtottak végre, hanem saját testi épségüket is veszélyeztetve mentettek életeket, értékeket.

Mátételki András

Ezekkel gondolatokkal kezdte beszédét Lasztovicza Jenő, a megyei védelmi bizottság elnöke, amikor a pénteki, a megyei védelmi bizottság által rendezett ünnepségen felidézte a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa eseményeit. Elhangzott, emberi felelőtlenség és hanyagság pusztított egy olyan vidéken, amelyet évmilliók óta formált a természet, és amely hazánk egyik legszebb történelmi borvidéke. Az elnök részletesen beszélt arról, hogy a megye honnan és kitől kapott segítséget a drámai helyzetben. Tudjuk, emelte ki a szónok, a nagy dolgok mindig tragédiák árán születnek: 2010 októbere óta új jelentést kapott Magyarország történelmében az összefogás, az önzetlen szeretet és a segíteni akarás. Hazánk és a magyar kormány jelesre vizsgázott. Egy év alatt újjáépítette, amit a katasztrófa tönkretett, s megtett mindent, ami emberileg lehetséges.
 
Lasztovicza Jenő adta át a Pro Comitatu díjat Ékes Józsefnek, dr. Tokovicz Józsefnek, Csizmadia Gábornak, Toldi Tamásnak, Tili Károlynak, Marton Lászlónak, dr. Csonki Istvánnak, Hellebrandt Ferencnek, Horváth Sándornak és dr. Tollár Tibornak. Többen kristály emléktárgyat, illetve pajzs plakettet vettek át.

A kitüntetett civilek és önkéntesek névsorát a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sokadszori megkeresésünkre sem küldte el. Mivel úgy véljük, hogy az iszapkatasztrófa hétköznapi hősei is megérdemlik a nyilvánosság tiszteletét, kérjük, hogy jelentkezzenek online szerkesztőségünknél, hogy itt a Napló-Online-on összegyűjthessük a névsort - a szerk.

 


Dossziénk a kolontári iszapkatasztrófa híreivel

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!