Zánka

2015.08.24. 17:00

Strandteszt: ez a kisgyerekek paradicsoma

Zánka - Kis település, nagy stranddal. A község méreteihez képest hosszan elnyúló,gyerekbarát partszakasszal várja a fürdőzőket.

Prevics Éva

A zánkai strand méreteit és kialakítását tekintve felveszi a versenyt a városi strandokkal. Ez lehet az első benyomásunk a partszakasz láttán.

A második pedig az, hogy kár, hogy ez az egyetlen hely a faluban, ahol sétálni tudunk közvetlenül a víz mellett.

Az elmúlt években kifejezetten gyerekbaráttá alakították a strandot. Az volt a cél, hogy csendes, nyugodt hely legyen, ahova szívesen érkeznek a kisgyerekes családok. Amolyan gyerekparadicsom a zánkai strand, sok árnyékkal, lidóval és játszóterekkel. A kicsiknek van homokos pancsoló, illetve külön játszótér a hat éven aluli és felüli csemetéknek. Az egészen picikkel édesanyjuk használhatja a pelenkázót, ezenkívül pedig van egy nyugodt szoptató szoba is. A zánkai strandon sok a bringás turista, számukra őrzött tárolót is biztosítanak.

A parkolás autóval ingyenes, viszont a parkoló nem túl nagy, ezért gyakran nehéz helyet találni. Kellemetlen, hogy a strand hátsó parkolójában sokszor száll a por, mivel az nincs leaszfaltozva. Értékmegőrző nincs, mint ahogy medence és vizes csúszda sem. Bár a partszakasz kialakítása és felszereltsége a városi nagy strandokéhoz hasonlítható, azért a különböző szolgáltatásokat, például a masszázs lehetőséget hiába keressük a strandon. Sportolni viszont teljes gőzzel lehet. Van röplabda, kosár és focipálya, sőt gyermekfocipálya is. A strandon két vízimentő és a nagy forgalomban, általában hétvégén egy mentőtiszt teljesít szolgálatot a biztonság megőrzése érdekében. A meder homokos, idén már kétszer volt hínárvágás – mondta a Naplónak Sólyom Gyula strandgondnok. Rendelkezésre áll a parton két mozgássérültek vízbe jutását segítő emelő, melyet a vízimentők segítségével lehet igénybe venni. A belépőárak kedvezőnek mondhatók, délután öt órától pedig féláron lehet bejutni a strandra. Igaz, ezt a pénzt akkor is ki kell fizetni, ha valaki csak sétálni szeretne a víz mellett, máshol ugyanis nem áll rendelkezésre ehhez szabad vízfelület.

Nagyon hangulatos, hogy a híres zánkai borhét közvetlenül a strand mellett van. A partra egyébként különböző programokat is szerveznek nyaranta, idén is rendszeresek voltak a strandpartik és a gyerekfoglalkozások is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!