Zene

2017.06.17. 07:25

Kollekció a Lord zenekar relikviáiból

Pápa - Buzás Gyula gyűjtő 1983-ban szerelmesedett bele a szombathelyi rockbandába, s azóta jár koncertjeikre, de az élmények mellé gyűjtögeti a lemezeket, plakátokat, újságcikkeket is.

Laskovics Márió

Lord 45 címmel nyílt kiállítás pénteken a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában az idén negyvenötödik évfordulóját ünneplő Lord zenekar relikviáiból. A lemezekből, kazettákból, plakátokból, fényképekből, újságcikkekből, és egyéb kiadványokból álló tárlat gazdag anyaga Buzás Gyula pápai, illetve Bors Géza és Manyi jánosházai magángyűjtők évekre visszamenő gyűjtőmunkájának eredménye.

Buzás Gyula személyes jó kapcsolatot ápol a Lord zenekar tagjaival

Buzás Gyula esetében több mint harmincöt évnyi rajongásról beszélhetünk: 1983-ban látta először a Lord együttest Ajkán, azóta gyűjtögeti a szombathelyi bandához kötődő tárgyakat, illetve azóta is rendszeres jár, évente két-három alkalommal a koncertjeikre. Mint mondta, a kiállítás a zenekar pápai fellépése okán ötlött fel benne. Továbbá a kollekciót megtekintőkben jó emlékek elevenítődhetnek fel, és talán egy-egy fotón saját magukat is felfedezik a közönség soraiban.

Sokan megtekintették a relikviákat

A pápai gyűjtő megjegyezte, a tárlaton látható a teljes diszkográfia, beleértve a a csupán pár száz példányban, Ausztriában megjelent 1985-ös nagylemezt (amit személyesen Vida Ferenc basszusgitárostól kapott), valamint az 1988-as kislemezt, és az 1989-es angol nyelvű maxit. Mindenképpen törekedett arra, hogy a zenekar teljes életútját bemutassa, minden tagról egy kis ismertetővel. Különös tekintettel a pápai Németh „Góliát” Zoltánra, aki 1990 és 1992 között volt a Lord billentyűse. További érdekesség, hogy Erős Attila gitáros a pápai reptéren töltötte sorkatonai szolgálatát. Illetve több lemezhez a grafikai munkát, DVD borítókat egy pápai reklámstúdió készített el, valamint Varga András, a Pápa Városi Televízió vezetője is végzett operatőri és digitális utómunkát a zenekar számára. A pápai koncertek anyaga külön tablón szerepel – tudtuk meg Buzás Gyulától, akit jó barátság fűz a zenekari tagokhoz.

Volt, aki felismerte magát egy fényképen

Kiemelte, tiszteli bennük azt, hogy meg tudtak maradni valódi, közvetlen, normális embereknek. A koncertek után mindig kimennek a közönséghez dedikálni, fotózkodni.

A kollekció még június 17-18-án, szombaton és vasárnap 10-től 20 óráig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!