Zirc

2014.04.18. 16:35

Térfigyelő kamerás rendszert terveznek

Porva - A Kőrishegy lábánál fekvő festői szépségű, alig ötszáz lelkes kis bakonyi falu folyamatosan fejlődik, szépül az elmúlt években. Jelenleg nyolc közmunkás is részt vesz ebben a munkában.

Müller Anikó Hanga

A húsvét előtti napokban volt, ki a buszmegálló ablakait pucolta, volt, ki füvet nyírt, a többiek az önkormányzatnál húsvéti ünnepi díszeket készítettek és a honlapot frissítették. Minden pályázati lehetőséget kihasználnak, mely előnyt nyújthat számukra. Veinperlné Kovács Andrea polgármester újabb három pályázatukról tájékoztatta a Naplót, melyből idáig kettő sikeréről már értesítést kaptak a napokban, a harmadik elbírálása folyamatban van.

Évek óta támogatja a települést a HungaroControl, azaz a Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. Korábban ennek révén két lépcsőben bővítették a játszóteret, tavaly pedig megkezdték a vízelvezetést és térköveztek. A polgármester számára örömteli meglepetés volt, hogy öt helyben élő, a Continental Automotive Hungary Kft.-nél dolgozó lakos kezdeményezte munkahelyén a falu támogatását.

A játszóteret is pályázati pénzből építették, mutatja Veinperlné Kovács Andrea polgármester. Porva folyamatosan fejlődik (Fotó: Müller Anikó Hanga)

 

E pályázat lényege, közintézményben olyan felújítás támogatása, mely közösségi célokat szolgál. Nagy szükség volt már az általános iskola épületében üzemelő előkészítő konyha felújítására és korszerűsítésére. Példaértékű azért is a kezdeményezés, mert egyik dolgozónak sincs már óvodás vagy iskolás gyermeke, de felelősséget éreznek a falujukért és tenni akartak a közösségért. A pénzügyi támogatás mellett a cég a helyszíni munkából is kiveszi a részét, az önkormányzattal együttműködve.

Egy harmadik pályázaton most dolgoznak a falu vezetői. A Belügyminisztériumtól egy közel tízmilliós értékű támogatást remélnek, melyből a közbiztonság növelése érdekében egy tíz kamerából álló térfigyelő rendszert terveznek kiépíteni. Nagyon sok munkát kell befektetni, hogy fejlődjön a lakóhelyük, és elengedhetetlen helyi szinten az összefogás, az együttműködés, mert csak így lehet hozadéka és eredménye, mondta Veinperlné Kovács Andrea. Ennek szép példája az is, hogy a Nefelejcs óvoda nagycsoportosai úszásoktatásra járnak a zirci tanuszodába a települési és a német nemzetiségi önkormányzat támogatásával, utóbbi az oktatási költség hatvan százalékát átvállalta a szülőktől. A két önkormányzat közösen, a falu szépítése érdekében hamarosan egy fűnyíró traktort vásárol.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!