Zirc

2015.03.09. 09:45

A rezsim áldozatai emléke előtt tisztelegtek

Zirc - A hiteles múlt továbbadása kötelességünk, mert felelősek vagyunk gyermekeink és unokáink jövőéért - hangzott el azon a megemlékezésen, melyet a Zirci Országzászló Alapítvány rendezett A kommunizmus áldozataira emlékezünk címmel a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont Gobelin termében.

Kutasi Zsófia

Kovács Attila nyugalmazott református tiszteletes a kommunizmus természetrajzáról beszélt, a békétlenség szításáról, a háborúkról és a tragédiáról, melyet a kommunista rezsim eredményezett.

- Nemzeti egységet úgy teremthetünk, ha megkeressük gyökereinket. A kommunizmus iszonyú pusztítást végzett, melynek szele minket is megérintett - fogalmazott Kovács Attila, aki kiemelte, tanulni kell a történtekből. A cselekvő bátorságra hívta fel a figyelmet.

Kovács Attila és Bittmann Károly a megemlékezésen. Elhangzott, fontos a kegyeletteljes részvét
Fotó: Kutasi Zsófia


- Figyeljünk és tanuljunk meg az események mögé nézni. A krisztusi szeretet kell hirdetni ez az, ami segít - mondta. Hozzátette: az Isten által megáldott emlékezéssel találja meg az ember a helyes utat. Ezekkel a bibliai gondolatokkal vezette be előadását. A kommunizmus kezdetei a tizenkilencedik század első felének fordulójára nyúlnak vissza. A tiszteletes hangsúlyozta, a rendszer nem a hitre támaszkodott és nem volt mögötte egy demokratikus háttér. Pusztító gépezetnek nevezte az egykori rezsimet, melynek működését, az emberekre és a társadalomra gyakorolt hatásait saját maga is megdöbbenve tapasztalta meg. Kiemelte, tanulni kell a történtekből.

- A szentírásban leírtak a szemünk láttára történnek meg, de ha nem az istenre figyelünk, akkor elsodornak minket az események. Fontos, hogy megtaláljuk a helyes cselekvés módját, melyhez viszont helyes látás kell. A lélek általi látással tudjuk az eseményeket megfelelő módon értelmezni. Ma is jelen van az erőszak a világban, többek között a televízióban is. Ne legyünk áldozatai ezeknek a hatásoknak, figyeljünk Istenre és keressük meg az összefüggéseket. Figyeljetek - mondja az ige - , emelte ki Kovács Attila. A tiszteletes
elmondta, fontosnak tartja, hogy az emberek tanuljanak meg az események mögé nézni, a kommunizmus áldozatairól pedig kegyelettel és tisztelettel emlékezzenek meg. A résztvevőket Egervölgyi Dezső, a Zirci Országzászló Alapítvány kulturális felelőse köszöntötte, áldást mondott Huszár Lőrinc katolikus plébános, Vecsey Katalin református lelkész és Szakos Csaba evangélikus lelkész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!