Zirc

2017.01.25. 15:35

Kétszáz éves hársak

Zirc - A ciszterci szerzetesek által az apátsági épület melletti egykori bakonyi őserdő helyén hozták létre a jelenlegi angolkert stílusú arborétum elődjét.

Tóth Sándor

Régi adatok és szóbeli hagyomány szerint már 1182-ben vadaspark volt a mai arborétum helyén, de a park kialakítása valójában csak a 18. század második felében kezdődött el. A 400 méterrel a tenger szintje fölött fekvő mintegy 20 hektáros park idős fákban is bővelkedik.

A hatalmas hársfák sora behavazva is szép látványt nyújt
Fotó: Tóth Sándor

Keleti oldalán - valószínűleg csupán a legenda szerinti - Veszprém és Győr között húzódó római út mentén 1809 körül ültettek el 110 kislevelűhárs-csemetét. A napjainkra kétszáznál is több évet megért fák közül már több elpusztult, de a park 2010-2012 között végzett rekonstrukciója során a hiányokat pótolták.

A hársfák alatt különösen a virágzás idején kellemes végigsétálni, de behavazva is szép (a park télen zárva tart, ilyenkor csak kívülről látható).



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!