Zirc

2013.05.15. 15:13

Orbán Viktor részvételével adták át a felújított zirci apátságot

Szent Bernát arra tanít minket, csak lángolni kevés, csak világítani hiú dolog, lángolni és világítani, ez a tökéletesség. Orbán Viktor miniszterelnök a Zirci Ciszterci Apátság felújított épületegyüttesének átadásán beszélt erről.

Varga Domokos Péter

Az épületegyüttesben az apátság és a kolostor homlokzata, valamint az előkert felújítása mellett új látogatóközpontot is avattak. Ünnepi beszédet Orbán Viktor miniszterelnök mondott. Értelmezése szerint a cisztercita rend újjáalapítójának, Szent Bernátnak a gondolatai arra intenek, hogy a világosság forrását saját magunkban kell hordoznunk, de ennek csak akkor van értelme, ha mások is látják ezt a fényt. Alkotmányt és törvényeket sem azért alkotunk, mert ez a szokás, hanem azért, hogy világosságot, jelzőfényt gyújtsunk a magyarok, vagyis egymás számára - hangsúlyozta a kormányfő.

Dékány Sixtus apát, Orbán Viktor kormányfő és Zátrok Attila projektmenedzser a látogatóközpontban (Fotó: Penovác Károly)

Beszédében kitért arra is, hogy Európában, ami korábban érték és igazság volt, mára homályos emlékképpé vált. Arról kell beszélni, mit kell tennünk azért, hogy kihúzzuk a kátyúból az unió szekerét. A magunk útján, magyar és keresztény kultúránk értékeire építkezve lehetünk erős ország és sikeres nemzet. Csak az képes megújulni, aki nem tagadja meg az őseit, hagyományait.

A miniszterelnök az ünnepségen jelentette be, hogy a szerdai kormányülésen úgy döntöttek, a zirci arborétumot visszaadják azoknak, akikhez mindig is tartozott, a zirci ciszterci apátságnak.

Dékány Á. Sixtus zirci ciszterci apát felidézte az apátság történetét. Kiemelte, hogy a miniszterelnök jelenlétével megbecsülését fejezte ki a mostani, és az elődök munkája iránt. „Ígérem, hogy életünk és munkánk - ahogy eddig is - ezután is a magyar nemzet az egyház javát fogja szolgálni” - fogalmazott az apát.

Történelmi pillanat részesei vagyunk, sem a krónikák, sem a legidősebb emberek nem emlékezhetnek olyan mértékű fejlesztésekre, amelyek az apátsági épületben megvalósultak - méltatta a beruházást Ottó Péter polgármester.

Az eseményen a Rapszódia Énekegyüttes gálakórusa és Kubik Anna, Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész működött közre.

 

A beruházás összege hétszázmillió forint

A zirci ciszterci apátság renoválási és fejlesztési munkálatai az 1990-es években kezdődtek el. Először a kis quadrumot (kerengőt) tették lakhatóvá, majd ezt követte a bazilika belső rekonstrukciója, és egy idősotthon kialakítása. Az apátság épületegyüttese és a Rákóczi tér az Új  Széchenyi Terv keretében újult meg. A beruházás összköltsége 703 millió forint, ebből 592 millió az uniós támogatás, 111 a saját erő. Utóbbit Zirc város és az apátság 87, illetve 13 százalékban biztosította.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!