Színes programsorozat Szentgálon

2024.04.23. 09:00

Barkóca-napok – mi zajlott, honnan ez az elnevezés?

Megszervezték Szentgálon az első Barkóca-napok rendezvénysorozatot április 19. és 21. között. Vajon miért a barkóca a névadója a szentgáli ünnepnek?

Benkő Péter

A történet az 1700-as évek elejére nyúlik vissza, akkor kezd cseperedni egy csavarodott törzsű, de erős, szép növekedésű barkócaberkenye-fácska a Hajag délnyugati lejtőjén. A fát, mely ma hazánkban a legvastagabb törzsű és vélhetően legidősebb barkóca, 2000-ben helyi védelem alá helyezte Szentgál Község Önkormányzata, s abban az évben választották az év fájának. A 23 méter magas, mellmagasságban száz centiméter átmérőjű fa gondozását a Hajagi Véderdő EBT vállalta a terület tulajdonosainak hozzájárulásával. Erről a fáról kapta a rendezvénysorozat a nevét.

A rendezvény névadója a fa, hazánk legöregebb barkócája
A rendezvény névadója a fa, hazánk legöregebb barkócája
Fotó: önkormányzat

A Barkóca-napok már pénteken kezdődött, délelőtt a Lőrincze Lajos Általános Iskola diákjai, pedagógusai túráztak a fához, ahol Péti Miklós erdőmérnök mesélt sok érdekeset a fáról. A technikaórán készített madáretetők is a helyükre kerültek. Majd a Szentgáli Tájházban a Kisnemesi lakásbelső című kiállítást nyitották meg, utána élményfőzés, ételkóstoló zajlott a SÉF Iskola diákjaival-oktatóival hatalmas sikerrel. Később pedig a vidámságé volt a főszerep, Szól a harmonikaszó… címmel, majd több kulturális program zajlott, illetve langallót, káposztás lepényt, pogácsát lehetett kóstolni.

Szólt a harmonikaszó...
Szólt a harmonikaszó...
Fotó: önkormányzat

– Filmvetítéssel emlékeztünk meg Tamás Károlyné Kiss-Tóth Vilma helytörténet-kutató munkásságáról, lánya, Sófalviné Tamás Márta pedig érdekes információkat osztott meg a régi juhászok szokásairól, életéről – tájékoztatta lapunkat Weisz Elvira polgármester, aki elmondta, a délutánt fröccsterasz és zeneszó zárta. Szólt a szombati programokról, melyek a Kútvölgy rendezvénysátorban (Kiss-Tóth Vilma Közösségi Színtér) zajlottak, ahol rengeteg játék, kézműveskedés, kirakodóvásár várta a látogatókat. 

– Érdekes volt, amikor Somlai Veronika önkormányzati képviselő beöltözött fának, és virágmagot adott mindenkinek, ezzel elkezdődött az Ölelj meg egy fát! című felvonulás – emelte ki a polgármester. A délutáni megnyitóra ellátogatott Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki példaértékűnek nevezte a település hagyományápolását, ezzel a közösségépítést. Majd a Táltos Talentum Református Alapítványi Iskola műsora következett, később pedig nagy sikert aratott Győrffy-Villám András solymász bemutatója. A kulturális programok után bál zárta az estét.

Nem az első szentgáli tavaszi rendezvény, de Barkóca Napok néven az
Nem az első szentgáli tavaszi rendezvény, de Barkóca-napok néven az
Fotó: önkormányzat

Vasárnap reggel indult a Szentgáli Tiszafás Teljesítménytúra az Édesvíz Természetbarát Egyesület szervezésében, és vezetett túrák a Kőlik-barlangba. Délután rendezték meg a Sólyom Futam akadályversenyt. – Megérte a háromnapi fáradság, a kevésbé jó idő ellenére is remek hangulatú hétvégén vagyunk túl – összegezte Weisz Elvira.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában