IV. Sólyi Nemzetközi Pálinka- és Párlatmustrára

2024.04.19. 17:00

Elektronikusan bíráltak – ezentúl nem lesz dohányzás, szivarozás (galéria)

Nagy elvárásokkal készült a Szent István Pálinka Lovagrend Sóly a IV. Sólyi Nemzetközi Pálinka- és Párlatmustrára. Minden feltétel adott volt a napokban rendezett versenybírálathoz a sólyi kultúrházban, újdonság volt, hogy idén már elektronikusan bíráltak.

Benkő Péter

A meghívott magyarországi pálinkarendeket Szlovákiából és Szerbiából érkező érzékszervi bírálók erősítették. A versenyigazgató Kaptur József, a Szent István Pálinka Lovagrend Sóly elnöke volt, Orosz János, a Bükki Pálinkarend elnök-nagymestere viselte az előkelő szakmai igazgató címet. A beérkezett mintákat előző nap rendre besorolták a megfelelő kategóriákba, majd másnap a közös reggeli után elkezdődött a megnyitó. Kaptur József fő feladatként kiemelte a verseny tisztaságát, s tájékoztatta a megjelenteket, hogy a minták között nem szerepel a jelenlévő bírálók által készített pálinka.

Idén már elektronikusan bíráltak
Idén már elektronikusan bíráltak
Fotó: sólyi kultúrház

Majd Orosz János megtartotta a részletes eligazítást, helyet foglaltak a zsűri tagjai és a hoszteszlányok kihozták az első mintákat. Elkezdődött az érdemi munka. Gyorsan telt az idő, fogytak a minták, a munka jól haladt, pihenésképen mindenki elfogyasztotta frissen érkezett meleg ebédjét.

– Kora délután a zsűriasztalok lebírálták a még hátralévő pálinkákat, és az általuk minősíttet párlatok közül a legjobb két mintát delegálták a zsűrielnökökből kialakult csúcszsűribe. Ők választották ki a legjobb magánfőző, kereskedelmi és bérfőző kategória győztes, valamint különdíjas mintáit, a munka késő délután fejeződött be. A rendezvényt közös vacsorával zárták a résztvevők – mondta el lapunknak Kaptur József. 

A zsűrielnökökből kialakult csúcszsűri választotta ki a legjobb magánfőző, kereskedelmi és bérfőző kategória győztes, valamint különdíjas mintáit
A zsűrielnökökből kialakult csúcszsűri választotta ki a legjobb magánfőző, kereskedelmi és bérfőző kategória győztes, valamint különdíjas mintáit
Fotó: sólyi kultúrház

Az érzékszervi bírálók zsűrizés alatt több liter vizet ittak, semleges ételeket fogyasztottak a megfelelő érzékelés végett. Újdonság volt a verseny lebonyolításában, hogy a minták bírálata elektronikusan zajlott. Az is megfogalmazódott, hogy a következő versenyre csak olyan bírálókat hívnak, akik nem dohányoznak és szivaroznak, ezzel is emelve az érzékszervi bírálat színvonalát.

Fotó: sólyi kultúrház

A verseny ünnepélyes eredményhirdetését május 11-én, szombaton, a Hotel História Malomkert különtermében bonyolítják le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában