Értéket őriznek

2024.04.23. 10:00

A helytörténet fiatalokat is vonz - Közgyűlés könyvbemutatókkal Veszprémben

A helytörténet régi tartalommal, az értékek iránti elkötelezettségeket komolyan véve, de formájában és a közvetítés módjában megújulva fiatalokat is vonz. Ezt erősítette meg a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület közgyűlése is, hiszen a Veszprémben és a régióban élő fiatalok csatlakoznak és aktívan dolgoznak a helytörténeti és honismereti munkában.

Jákói Bernadett

Wagenhoffer Gergely kétnyelvű könyvét, a Bakonyszücs olvasókönyvét ismerteti a közönséggel

Fotó: Jákói Bernadett

Sikerült azokat megszólítani, akik fiatal koruk ellenére komolyan veszik őseik tudásának megismerését és továbbadását, rengeteg időt, energiát fordítanak erre a munkára – hangzott el Márkusné Vörös Hajnalka közgyűlési összegzőjében, amit a napokban tartottak a megyei könyvtár Kisfaludy-termében. 

A kilencpontos napirend elfogadása után Szabóné Vörös Györgyi egyesületi tag, könyvtáros méltatta a tavaly elhunyt egyesületi tagok, kutatók, előadók, honismereti munkásságukban kiemelkedő személyek honismereti, helytörténeti, értékőrző tevékenységét, akikre a közgyűlés egyperces néma felállással és búcsúzó gondolatokkal emlékezett meg. 

Az elnök asszony ismertette a tavalyi év tevékenységeit, ami abban is példaértékű volt, hogy az Európa Kulturális Fővárosa-évad jegyében zajló programok lebonyolításában az egyesület oroszlánrészt vállalt. A pályázati tevékenységekben elért sikerekről, tapasztalatokról és az egyesület gazdálkodásáról szóló beszámoló következett, majd a résztvevők megismerhették az egyesület idei programtervezetét. 

A rendezvényt könyvbemutató zárta, ahol két frissen megjelent kiadványról hallhattunk. Többek között Zichy Mihály történész egykori felmenőjének, gr. Zichy József 1875–77 között írt ázsiai és amerikai útinaplóját mutatta be, majd Holczinger Szandra és Wagenhoffer Gergely kétnyelvű (magyar–német) könyvét, Bakonyszücs olvasókönyvét ismertük meg, amely a falu történetét, néprajzát, nyelvi és zenei örökségét dolgozza fel példaszerűen. A két fiatal kutató az alapos szakirodalmi és levéltári kutatásokon túl 150 személlyel és családdal készített interjút, családi fotókat és dokumentumokat használt fel a könyv megírásához. 

A megye 54 településén 130 taggal jelen lévő Veszprém Megyei Honismereti Egyesületbe egyre többen kérik felvételüket, és a fiatalokat is sikerült megszólítaniuk. Programjaikról és eredményeikről több fórumon is beszámolnak, és közösségi programokat szerveznek az értékek megismerésére. 

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában