Ajka

2011.05.03. 16:42

Az Ajka nemzetségről

Ajka - A Nyugdíjas Szabadegyetem előadás-sorozat keretében Domján János helytörténeti kutató április 27-én előadást tartott az Ajkay család több mint nyolcszáz esztendős múltjáról és történetéről.

Sipos Ottó Tibor

A bajor származású Gizella királynéval avagy hívására lovagok jöttek Pannónia földjére, hogy segítsék István fejedelmet Koppány és követői ellenében. Ezek között volt a német nevű, eredetileg egy faluban birtokos Ajka (Heika). István király győzelme után segítőit bőségesen megjutalmazta, így nyertek őseink hűségbirtok adományokat az ezredforduló táján István királytól a fejedelmi birtokhatár (Megyer-Magyar) szélén, a mai Ajka város területén.

 

 


 Az Ajka nemzetség másik legismertebb tagja - Ajkay Péter területbirtokos leánya - Ajkay Alinka, aki a Szent Margitról szóló legendát feldolgozó Gárdonyi Géza és Kodolányi János regényében is szerepel, s aki zárdatársa volt IV. Béla király leányának, Margitnak Veszprémben és a Nyulak szigetén lévő klastromokban.
Az előadó abbéli reményét is kifejezte, hogy egyszer még a városunkban emléktábla hirdetheti: itt született Ajkay Alinka, a Margit-legendák szereplője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!