Ajka

2012.02.09. 15:25

Szmogriadó Ajkán és Várpalotán

Ajka, Várpalota - Ajka városában szmogriadót rendeltek el csütörtökön reggeltől, Várpalotán a riasztási küszöbértéket is átlépte az elmúlt két napban a szállópor.

Munkatársainktól

Mint azt Kalóz Tímea, az ajkai önkormányzat környezetvédelmi ügyintézője lapunknak elmondta, a Környezetvédelmi Felügyelőség veszprémi laborjától kapott adatok alapján rendelték el a szmogriadót a levegőben mért magas porkoncentrátum miatt. Annak visszavonásáról szintén a labortól kapnak utasítást. Addig is, mint ilyen esetben mindig, telefonon értesítik az óvodát és az iskolákat, kérik, hogy lehetőleg ne vigyék levegőre a gyerekeket. A lakosságot a helyi médián keresztül értesítik. Kérik, hogy ne égessenek avart, háztartási hulladékot, amennyiben lehetséges, mellőzzék a gépkocsik használatát. 

Rossz a levegő Várpalotán

A riasztási küszöbértéket is átlépte az elmúlt két napban a szállópor 24 órás átlagkoncentrációja a településen. A Jó Szerencsét Művelődési Központnál üzemelő automata mérőállomás és a Bartók Béla úti mobil mérőállomás is 100 mikrogramm/köbmétert megahaladó értéket mutatott. Az önkormányzat felhívja a figyelmet arra, hogy az előrejelzés alapján a következő napokban továbbra is kedvezőtlen meteorológiai körülményekre lehet számítani, amely küszöbértékek tartós túllépését jelentheti. Kérik a lakosságot, hogy mérsékeljék a sok légszennyező anyagot kibocsátó dízelüzemű, illetve kétütemű járművek használatát és lehetőség szerint a közösségi közlekedést használják. Várpalota város egész területén mérsékeljék továbbá a szilárd (szén, fa) és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, ha van mód földgáztüzelésre, akkor azt használják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!