Ajka

2012.03.08. 06:52

Lula asszony sokat segített

Ajka - Szász Endre válogatott alkotásaiból nyílik kiállítás a művelődési központban pénteken.

Tóth B. Zsuzsa

Az öt órakor nyíló kiállítás díszvendége Szász Endre egykori és egyben ötödik felesége, Szász Lula asszony lesz, aki nemzetközi hírnévhez segítette hozzá a művészt. Lula asszony elárult néhány érdekességet a bemutatóról. Mint megtudtuk, a gyűjteményes kiállítás anyaga kilenc évig készült Hollóházán. Eddig csak Dombóváron mutatták be, Ajkáról pedig egyenesen Kínába érkezik egy újabb tárlatra.

- A védett, el nem adható anyagot a hollóházi gyár igazgatója most kölcsönadja Ajkának bemutatásra. Abban kerámiák, rajzok, fára és kőre is festett alkotások láthatóak, amelyek felölelik Szász Endre egész életét. Ő azért festett, hogy szóljon az emberekhez. Nagyrészt éjszaka dolgozott, közben szólt a rádió. Ma is emlékszem, hogy melyik kép születésekor milyen zene szólt. Nem tartotta művésznek magát, pedig megteremtette a lazúrtechnikát, amellyel ma is dolgoznak. Szakmája apostola volt   - mondja Lula asszony.

Az egykori modell 29 éven át élt a művésszel, miután bár férjnél volt, Szász Endre megkérte a kezét. Lula asszony élményeit Életem című kötetében örökítette meg. A negyedik kiadásnál tartó könyvet bemutatja és dedikálja is a kiállításon. A kötetben a szerző részletezi a tengerentúli kifutók, a rangos galériák, a luxuskörnyezetben, illetve sztárok, művészek és tudósok társaságában, a reflektorok kereszttüzében telt éveit. 1969-től fogva ugyanis, amikor érvényes magyar útlevelükkel elhagyták az országot, lépésről lépésre meghódították a világot. Lula asszony vallja, hogy ő nem Szásszal volt boldog és sikeres, hanem Szászért volt az. A különleges tárlatra az ajkai üveggyár is kölcsönadja Szász Endre nevével fémjelzett gyűjteményét. Az ajkai kiállítást dr. Horváth József alpolgármester nyitja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!