Ajka

2013.02.28. 19:46

Erősítik a kapcsolatot

Ajka küldöttsége néhány napot töltött a finnországi Rovaneimiben, hogy a testvértelepülés vezetőivel tovább mélyítsék a meglevő kapcsolatot.

Tóth B. Zsuzsa

Dr. Horváth József alpolgármester, a küldöttség egyik tagja elmondta lapunknak, hogy a szakmai delegációban rajta kívül a helyi rendőrkapitány, az önkormányzat pénzügyi irodájának vezetője és a Borsos iskola igazgatója vett részt, hogy a gazdasági együttműködés erősítésére helyezzék a hangsúlyt.

A rovaniemi rendőrkapitányásg vezetője munkájukat mutatta be a vendégeknek. Kiderült, hogy ott még van hivatalos hadsereg, a katonaság fél év, a határőrség jól együttműködik a rendőrséggel. A lappföldi egyetem kísérleti laborjában a projektekkel ismerkedtek az ajkaiak.

Találkozva az ottani politikusokkal pedig kiderült számukra, hogy a különféle pártok remekül tudnak együttműködni. Egy ottani iskolába szintén ellátogattak, hogy a Borsos iskola felvehesse a kapcsolatot az intézménnyel. A finn oktatás terén ugyancsak tudtak újat mutatni az ajkaiaknak az északon élők. Ott az iskolafenntartó elsősorban az önkormányzat, ritkább esetben az állam, elvétve pedig az egyház.

 

Az ajkai delegáció ellátogatott egy rénszarvas farmra is,a mely turisztikai nevezetességet is jelent a megélhetésen túl (Fotó: Dr. Horváth József)

 

Ami pedig a turizmust illeti, novembertől májusig tart a téli sportokra és a gasztronómiára építő főszezon, sok európai és keleti vendéget fogadnak. Ennek köszönhetően a gazdasági válságot nem érzik. Példaértékű volt az is, ahogy a helyi és az uniós pénzekkel gazdálkodnak, és ahogy kihasználják az éghajlati lehetőségeket. Például az európai és ázsiai autógyártók ott teszik próbára téli üzemmódban a gépkocsikat és a gumiabroncsokat.

A Rovaniemivel kötött testvértelepülési kapcsolat húsz éves évfordulóját tavaly ünnepelte Ajka, de az ismeretség jóval régebbi. Az akkori járás vezetésével már 1989-ben felvette a kapcsolatot Ajka. A két település közti barátságot erősíti a kultúra és az oktatás terén szőtt kapcsolat. A közigazgatásban dolgozók és az ifjúsági csoportok szintén találkoztak már, akárcsak a helyi vállalkozók és a gazdasági élet szereplői. Az évek során kórusok, táncegyüttesek, művészek látogattak el egymáshoz, többek közt az Ajka Tárlaton is bemutatkoztak már finn alkotók. A balatonszepezdi táborban pihentek a rovaniemiek, de az északi sarki településen is jártak az Ajkai Grafikai Műhely és a helyi Pedagógus Kórus, az Ajka-Padragkút Táncegyüttes tagjai.

A finn mikulás évente ellátogat Ajkára, sőt, már akkor a város vendége volt, amikor Magyarország egyéb pontjain még nem látogatta a gyerekeket. Az itteniek részt vettek a finnországi magyar testvérvárosi konferencián, és időközben az Ajkai Finn-magyar Baráti Egyesület is létrejött. Jól működik a kapcsolat már 2004 óta a Fekete-Vörösmarty iskola és egy rovaniemi oktatási intézmény között, többek közt diák- és tanárcsere programokkal. A finn város évekkel ezelőtt megajándékozta Ajkát egy eredeti, finn fából készült rönkházzal, amelyet az ajkai kempingben állítottak fel. Még 2006-ban pedig az itteniekkel a gasztronómiájukat is megismertették a vendégek a kóstolók során. Az iszapkatasztrófát követően a testvérváros segítséget nyújtott jelentős támogatásával a károsultaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!