Ajka

2013.10.17. 08:39

Szüreten az ovisok

Ajka - A Városi Óvoda Patakparti Óvodájának Mazsola csoportja életében jelentős szerepet játszik a magyar néphagyományok és népszokások felelevenítése.

Tóth B. Zsuzsa

Ennek keretében szüreten vettek részt a gyerekek a napokban. Benedek Zsuzsanna óvodapedagógus hagyományismeret-oktató szakon végzett, és az ott szerzett ismereteket gyakorlati munkája során is alkalmazza. A Mazsola csoport szüreti meghívása pedig illeszkedett a munkába, ezért az Illés nagyszülőktől kapott ajkarendeki meghívást örömmel fogadták.

A gyerekek a családi ház szőlőskertjében megismerhették a szőlő feldolgozásának alapjait, eszközeit, láthatták, hogy készül a must. Kis vödrökbe szedték és a darálóhoz hordták a szőlőt, majd a darálást és préselést követően megkóstolhatták a zamatos, édes mustot a nagymamák által sütött pogácsával együtt. A vigadalom során felelevenítették a szüret utáni mulatságok hangulatát is. Az óvodapedagógusok, Papné Takács Ágnes és Benedek Zsuzsanna irányításával vidám, népi dalos játékokat játszottak az udvaron.

Az ajkai Patakparti óvoda Mazsola csoportja szüreti mulatságon vett részt. A képen Marton Ildikó tánclépéseket tanít a kicsiknek (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

 

A hangulatot még színesebbé tette az egyik szülő, Marton Ildikó, a litéri Szárazág néptáncegyüttes tagja, aki a „szőlőtaposó” lépésekkel ismertette meg a kicsiket. A gyerekek a vidám, hangulatos szüret során így játékosan ismerhették meg a szőlő feldolgozásának folyamatát és a szüreti népszokásokat.

A néphagyományok, a népművészet alkotásai, változatossága, érzelem gazdagsága miatt az óvodás gyermek világához igen közel áll, ezért a kultúra átadás szempontjából alapozó jellegű. A gyermek azt, amit még nem tud, képzeletével tölti ki, úgy ahogy a természeti népek, az ősi hagyományos kultúrák tagjai. A mai óvodai nevelésben kiemelt szerepe van a hagyományok vonzó formában való átadásának. A gyermek játéka során tevékenykedve tanul leginkább, ezért számára a népszokásokat a természetes környezetben, játékosan kell átadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!