Ajka

2014.07.28. 15:30

Gyógyítás mellett énekel a gyermekorvos

Ajka - Gyerekeket gyógyít és kórusban énekel dr. Lukáts András, aki például a polányi passió egyik szólóját énekli.

Penk Tímea

A pécsi származású ajkai gyermekorvosnak gimnazista kora óta hobbija a éneklés, sőt egy kicsit több is ez számára, mint hobbi.

- Miért kezdett el énekelni?

- Általános iskolai éveim végén egy népdalt kellett megtanulni, amire jó osztályzatot kaptam, és ez nagyon meglepett. Gimnázium elején beválogattak a fiúkórusba, amellyel aranyérmet nyertünk. Ekkor kaptam kedvet ahhoz, hogy képezzem magam ezen a területen. Édesanyám megszervezte, hogy a konzervatóriumban foglalkozzanak velem. Szólószerepeket is kaptam, majd meghívtak a pécsi kamarakórusba, ahol hat évig énekeltem.

- Hogyan került Ajkára?

- A feleségem ajkai származású, a pécsi főiskolára járt ének-történelem szakra. A kórusban ismerkedtünk meg 45 évvel ezelőtt. Amikor felépült az ajkai kórház, akkor itt volt olyan munkalehetőség, amelyhez lakást is ajánlottak, ezért 1972-ben a városban telepedtünk le. Két év múlva megszületett a fiunk, majd rá hét évre a lányunk.

Dr. Lukáts András: a passió szólóját nagyon szeretem (Fotó: Penk Tímea)

- Hogyan folytatódott a pályafutása?

- Kezdetben a kórház gyermekosztályán dolgoztam, majd gyermekkörzetet kaptam, amelynek feladatait jelenleg nyugdíjasként látom el. Emellett a tanácsadóban, illetve iskolaorvosként és a városi ügyeleten dolgozom. A feleségem a zeneiskolában, az Eötvös iskolában és Devecserben dolgozott; a padragi férfikórust vezette 23 éven át, én is ott énekeltem. Jelenleg a polányi kórusban énekelek, és a feleségem a karvezető.

- Gyermekeik mivel foglalkoznak?

- A fiam Németországban kutató orvos, ahová a publikációi alapján kapott meghívást. Neurológiából szeretne szakvizsgázni. A felesége is orvos, egy kisfiuk van. A lányom Ajkán él, ének-történelem szakos tanár, illetve most otthon van a két kislányával. Ő is szokott vezényelni minket a kórusban, illetve szintén szólót énekel a polányi passióban.

- Doktor úr, milyen érzés színpadon, közönség előtt énekelni?

- A passió szólóját nagyon szeretem. Néhány éve Padragon egy István király keresztmetszetben apát voltam, majd a Rómeó és Júliában Lőrinc barát, ezeket a szövegek miatt kevésbé kedveltem.

- Elégedett élete alakulásával?

- Úgy látom, egyre kevesebb a gyerek és elöregszik a magyar társadalom. A hetvenes években még az is előfordult, hogy az újszülött osztályon két gyerek feküdt egy kiságyban egymásnak lábbal, ma viszont nagyon kevés a sokgyermekes család. Ahhoz, hogy gyermeket tudjanak vállalni a családok, fontos a perspektíva, hogy legyen állás és lakás. Nemcsak a pénz miatt mennek annyian külföldre, hanem azért mert az élet más területein is könnyebb boldogulni. Ha el kell intézni egy hivatalos ügyet, azt itthon sokszor bürokratikus akadályok nehezítik meg. Nemcsak a fiatalok, hanem már a középkorúak is külföldre mennek, ezáltal az egészségügyi várólisták tovább hosszabbodnak. Ha nyugdíj mellett nem dolgoznánk néhányan, akkor még kevesebben lennénk. Abszolút nem bántam meg, hogy gyerekorvos lettem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!