Ajka

2015.06.02. 16:17

Beteríti Beréndet a bűz

Ajka-Tósokberénd – A városrészben időszakosan elviselhetetlen bűzhatás éri a lakókörnyezetet, amit az itt élők egyre nagyobb indulattal vesznek tudomásul. Mindenhova próbálnak segítségért fordulni, egyelőre nem találnak megoldást.

Tremmer Tamás

Szaglik Tósokberénd, ami felháborítja az itt élőket. Szószólójuk, Rapi Gábor a Naplónak elmondta, mindez körülbelül négy héttel ezelőtt kezdődött, a városrész mellett elhelyezkedő, a Damjanich utca meghosszabbításánál elhelyezkedő, úgynevezett  erőművi szürkesalak tározók irányából időszakosan elviselhetetlen bűzhatás érte a lakókörnyezetüket. Ennek következtében az életvitelük teljes mértékben ellehetetlenült, ingatlanjaik használata korlátozottá vált. A bűz beszűrődik az épületekbe.

- A minap, amikor szellőztetni akartunk, a felségem kinyitotta az ablakot. Olyan bűz csapott meg bennünket, mintha a szobánk közepén egy kupac emberi ürülék lett volna. Ez elviselhetetlen! – érzékeltette a kialakult helyzetet Rapi Gábor.

Rapi Gábor (balról) a helyszínen mutatja, hogy a sorompó mögötti részre szállítják a szennyvíz kezelésből származó fekália salakot, ami szerintük veszélyes hulladéknak minősül Fotó: Kovács Erika

A helyzet egyre csak súlyosbodik, a melegebb idő beköszöntével nagyméretű döglegyek jelentek meg a településen, amit szintén a bűz rovására írnak.

A lakók időközben kiderítették, hogy az elviselhetetlen bűzhatást az okozza, hogy a tározókban úgynevezett biohumusz előállításába kezdtek. A gyártáshoz, Magyarország, Ausztria és Szlovénia különböző részeiből szállítanak fekáliát további feldolgozásra. Ma is azt tapasztalják, hogy ássák a tározók ki a tározók tetejét, öntik bele a fekáliát, majd szalmával, illetve földdel leborítva érlelik a biohumuszt. Több ezer négyzetméternyi területről van szó! Ismereteik szerint az előállított humuszt nem az iszaptározók rekultivációjához használják fel.

Állítása szerint az ajkai önkormányzatnál arról tájékoztatták őket, hogy az adott területre az említett tevékenység végzésére engedélyt nem adtak ki, ilyen tevékenység folytatásáról nincs tudomásuk. A bűz miatt a napokban bejelentést tettek a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, és a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségnek. Június 1-én aláírásgyűjtésbe is kezdtek, amit nyomatékul a hatóságok felé szintén megküldnek. Nem fogják karba tett kézzel várni, hogy a bűz megfojtsa őket.

Információnk szerint a munkát a Biomass Környezetvédelmi Szolgáltató Kft. végzi, csakhogy a társaság 2015. június 2-án az Igazságügyi Minisztérium ingyenes cégnyilvántartásában nem szerepelt.

Lapunk a továbbiakban természetesen megkérdezi a hatóságok és az erőmű álláspontját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!