Ajka

2015.06.07. 07:26

Kutatják és a diákoknak átadják a hagyományokat

Ajka - Májusfa kitáncolásra hívta, majd megvendégelte az iskolásokat a Nosztalgia Nyugdíjas Klub tagsága.

Tóth B. Zsuzsa

Az ajkabódéi közösségi házban tartott rendezvényen a Fekete-Vörösmarty iskola felső tagozatos helyismereti szakkörösei vettek részt. A vendéglátókat és vendégeket Horváth József alpolgármester köszöntötte, aki beszédében kiemelte a hagyományok megőrzésének a fontosságát. Gratulált a klub tagjainak azért, hogy kutatják és tovább adják a fiatalabbaknak a térségre jellemző értékeket.

Szimeiszter Imrénéé elmondta, hogy évek óta megtartják a tollfosztást, amelyen már a szakkörösök is részt vettek Badicsné Matting Mária tanárnő vezetésével. Bemutatták a kukoricamorzsolást, közösen főznek lekvárt, lecsófesztivált, búcsút, szüreti felvonulást tartanak. Programjaikon a vendégeket régi, mára csaknem feledésbe merült ételekkel kínálják. A legnagyobb sikere a házi lekvárral készült kukoricaprószának van.

A májusfa kitáncolás alkalmából csülökbőlpörkölttel vendégelték meg a szakkörösöket. A nyolcadikos Polt Balázs és Móricz Rolandkérdésünkre elmondta, ezért jelentkezett a szakköre, mert fontosnak tartja azt, hogy megismerje a hagyományokat.

A hagyományok kialakulásáról is hallhattak a szakkörösök
Fotó: Györkös József

Sokat tanultak egyebek mellett például Ajka történetéről, az ünnepekről. Bódén az idősektől megtudták, hogyan éltek ők tizenéves korukban, hogyan szórakoztak, milyen volt a közösségi élet.

Badicsné Matting Máriától megtudtuk, két éve járnak a klub rendezvényeire.

Az iskola diákjai várják ezeket az alkalmakat, ekkor ugyanis a gyakorlatban is megtapasztalják azt, amit az iskolában a könyvekből tanulnak. Az idősek pedig mindig örömmel megvendégelik a csapatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!