Ajka

2015.10.07. 16:55

Feladjuk a kötelezőt? Nem kell görcsösen ragaszkodni a tankönyvhöz

Ajka - Szükség van napjainkban kötelezőolvasmányokra? Mit olvasnának szívesen a gyerekek? Elvethetik a pedagógusok a berögzült irodalom listát? A tanároknak megvan a lehetőségük a választásra, hogy mit tanítsanak, kérdés, hogy élnek-e vele – emelte ki Lovász Andrea gyermekirodalom-kutató és kritikus a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ mozi termében szervezett találkozón.

Szántó Renáta

A Bogáncs Gyermekkönyvtár programját Müller Magdolna gyermekkönyvtáros nyitotta meg. A könyvtáros bevezetője után Lovász Andrea gyermekirodalom-kutató és kritikus tartott interaktív előadást a hazai irodalomoktatásról. Kifejtette, hogy a diákokat merev keretek közé szorítják az oktatók, akik még mindig görcsösen ragaszkodnak a tankönyvekben található szövegekhez, holott a Nemzeti Alaptanterv (NAT) nem köti ki, hogy kizárólag csak Jókait vagy Móriczot adhatnak fel a tanárok nyárra. Igaz, hogy az említett szerzők a közös nemzeti kincs és identitás felidézői lehetnek a korábbi generációk számára, ám a mostani gyerekek nem tudnak velük azonosulni.

- A NAT javaslatokat ad, de nem zárkózik el a kortárs szerzők műveitől sem. Kimondja, hogy az irodalmi művek célja az, hogy létrehozzák a kapcsolatot a múlt, a jelen és a jövő között. Továbbá élményteremtő és tanító funkcióval bírjanak. A klasszikus értékek és a friss művek is beleférnek ebbe a kategóriába, de a kortárs szerzők olvasmányai valahogy mindig kimaradnak a feldolgozásból – részletezte Lovász Andrea, aki folyamatos párbeszédben maradt a jelenlévőkkel.

(Fotó: Györkös József)

A kulturális értékek folyamatosan változnak, ezért a nyári olvasmányokkal rugalmasabb rendszert is kialakíthatna az irodalomoktatás. A mai gyerekeket nem a hosszú tájleírások és a lassú cselekményszövés érdekli, hanem egy kalandokkal teli, felfokozott világ. Számos könyv képes manapság is felkelteni a fiatalok érdeklődését, mellyel az olvasás élmény, értékes kikapcsolódás és szórakozás lehet.

- Miért ne hasonlíthatnák össze a hős Toldit, Katnissel Az éhezők viadalából? A lehetőségek száma végtelen, csak a pedagógusoknak meg kell találnia a kapcsolódási pontot a régi és az új között – összegezte a kritikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!