Ajka

2016.02.10. 17:11

Optimista költségvetés Ajkán

Ajka - Több mint egymilliárd forinttal több helyiadó-bevételre számít az idén az önkormányzat, mint a tavalyi évben. Ezek fő forrása a telek-, az építmény- és az iparűzési adó.

Penk Tímea

A város költségvetését több mint egyórás vita után kilenc igen szavazattal, hat tartózkodás mellett fogadta el a képviselő-testület a február 9-i ülésén. Az önkormányzat bevételi főösszege 7 397 903 000 forint.

A képviselő-testület mérlegegyensúlyát közel 61 millió forint működési célú és csaknem 134 millió forint felhalmozási célú, a tavalyi évről áthozott, fel nem használt költségvetési maradvánnyal tervezi. A likviditási feladatok kezelésére 400 millió forint önkormányzati folyószámlahitelt vesz fel, melynek törlesztésére, a kapcsolódó hitel és kamata megfizetésére a képviselő-testület kötelezettséget vállalt.

Az önkormányzat működési általános tartalékkal nem számol, több mint 52 millió forint működési, illetve közel 249 millió forint felhalmozási céltartalékot állapít meg, amelyek felett a polgármester rendelkezik.A lakosságszámhoz kötött normatív állami támogatás az idén közel negyvenmillió, a feladatmutatóhoz kötött állami támogatás közel egymilliárd forint.

A helyiadó-bevétel három és félmilliárd forinttal szerepel az idei költségvetésben, ami egymilliárd forinttal több, mint a tavalyi.

A kiadási előirányzatok között jelentős összeggel szerepelnek a dologi jellegű kiadások – közel két és félmilliárd forinttal –, illetve a személyi jellegű kiadások – csaknem másfél milliárd forinttal. A felhalmozási célú kiadások legjelentősebb tétele a beruházási kiadások több mint egymilliárd forinttal, illetve a felhalmozási célú pénzeszközátadás államháztartáson kívülre közel egymilliárd forinttal.

A finanszírozási műveletek kiadási előirányzata között négyszázezer forinttal szerepel a működési kiadás mint folyószámlahitel-törlesztés, illetve több mint 53 millió forinttal az államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetése.

A helyi ellenzék szerint eltúlzott optimizmussal tervezték a költségvetést, amelynek realizálódására kicsi az esély, a helyiadó-növelés az itt élő embereket sújtja, ezért tartózkodtak a szavazástól.

Címkék#Ajka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!