Ajka

2016.10.06. 19:44

Nem lehet elégszer ismételni a vértanúk nevét

Ajka – Nemzetünknek a szabadságért folytatott küzdelme nem volt hiábavaló, üzenetét kötelességünk továbbadni a fiataloknak!

Sipos Ottó Tibor

Kellemetlen, esős időben került sor az aradi vértanúk emlékére rendezett koszorúzási ünnepségnek, ahol Rédling Nikoletta a szervezők nevében köszöntötte a megjelenteket, akik esernyők alatt és az öreg gesztenyefák lombjainak árnyékába húzódva hallgatták Mihályfi Lászlónak, a Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatójának a vértanúk cselekedetét méltató beszédét. „Ezen a napon Aradra, a mártírokra, azokra a katonákra emlékezünk, akik a szabadságharc leverése után a kegyetlen megtorlás áldozatai lettek, akik önként vállalták a halált a nemzetért, mely sokuknak nem is anyanemzete volt, de hitték, hogy ez az ország egyszer önállóvá és szabaddá válhat. A világosi fegyverletétel után az oroszok közölték velük, hogy nem őrzik őket, oda mennek, ahová akarnak, mindezt az osztrákok nagy bosszúságára mondták, de később mégis átadták nekik a vezetőket. Az udvar semmit nem bízott a véletlenre, és következetesen járt el a harcban részt vett katonák és tisztek ellen. Értékelésük szerint a legnagyobb bűnt azok a tisztek vétették, akik a császári, királyi hadseregben szolgáltak. Mindegyikükre halálbüntetést kértek, néhányukra később börtönbüntetést szabtak, vagy büntetőszázadokba sorolták. A közlegényeket, akiket valójában kényszersoroztak, elvben szabadon engedték.

A gesztenyefák árnyékában: „Ezen a napon Aradra, a mártírokra emlékezünk”

A tábornokok kivégzése nem csak Haynau bosszúja volt, ezzel az egész udvar egyetértett. A kivégzés időpontját szándékosan tették október hatodikára, mert ez a nap volt a bécsi forradalom évfordulója, ezzel is példát szerettek volna statuálni. Nem lehet elégszer ismételni a vértanúk nevét. Emlékezni kell a névtelen áldozatokra is, a börtönbe vetettekre, az emigrációba kényszerítettekre, akiknek hazájuktól távol kellett meghalniuk.

Virágok, koszorúk a hősöknek

Az aradi vértanúk kivégző helyére már másnap ezrek zarándokoltak. Sokáig csak titokban lehetett emlékezni. Kormányunk kettőezer egyben a tábornokok kivégzésének napját nemzeti gyásznappá nyilvánította, kimondatott, hogy nemzetünknek a szabadságért folytatott küzdelme nem volt hiábavaló, üzenetét tovább kell adni a fiataloknak!” – ezzel a gondolattal fejezte be beszédét Mihályfi László.

Az emlékezés koszorúját elsőként a város polgárai nevében Schwartz Béla polgármester és dr. Horváth József alpolgármester helyezte el.  Koszorúzott még a Fidesz Magyar Polgári Párt Ajkai Csoportja, a Kereszténydemokrata Néppárt Ajkai Csoportja, az MSZP Ajka és Térsége Szervezete, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és Ajka Város Német Nemzetiségi Önkormányzata. A Szózat eléneklésével zárult a vértanúk napi ünnepség, melyet az időjárás kissé átrendezett, a helyszín nem volt alkalmas a tervezett irodalmi, zenei műsor megtartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!