Ajka

2016.11.24. 20:40

Rendkívül szórakoztató volt a mézes reggeli

Ajka - Jóízűen majszolták a mézes kenyeret és kalácsot az ajkai iskolások. Az előadás alatt kiderült, sok mindent tudnak.

Piltman-Horváth Barbara

Tóth Péter már több mint harminc éve méhészkedik, ezenfelül pedig az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Veszprém megyei szaktanácsadója. Ő tartott egy rendkívül szórakoztató és interaktív előadást a Fekete-Vörösmarty Általános Iskola és Gimnázium 5. c osztályának.

A kisdiákok már szinte az előadás előtti, Mit tudtok a méhekről? kérdésre el is mondtak mindent, de azt például nem tudták megmondani, hogy a szakembert miért nem csípte meg még soha egy méhe sem. Mert nem zavarja őket? Vagy mert már régóta élnek együtt, így megszokták őt? Esetleg a védőruházat vagy a kifüstölés segít neki? Próbáltak találgatni a nebulók, ám a válasz annál egyszerűbb volt, valószínűleg ezért is nem jutott eszükbe. A méhek ugyanis nem csípnek, hanem fullánkjukkal szúrnak.

Tóth Péter (szemüvegben) is meglepődött, milyen felkészültek voltak az általános iskolás diákok  Fotó: Györkös József

Azt is megtudtuk, hogy ha megszúrnak, akkor ne próbáljuk kihúzni a fullánkot, mert ahogy összenyomjuk, csak még több mérget juttatunk a szervezetünkbe, még nagyobb fájdalmat okozva. Egyszerűen kezdjük el a szúrás irányával ellentétesen kifelé masszírozni. A gyerekek még azt is tudták, hogy a méh legközelebbi rokona a hangya. Ezek az egyetlen állatok, amiket eltűrnek a kaptárban, bár a méhészek nem szeretik, mert szétrágják a faláda oldalát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!