Ajka

2017.01.23. 16:50

Az egyszerű nép is éltette alkotásaival

Ajka - A magyar kultúra napja tiszteletére szervezett programot a bódéi Nosztalgia Nyugdíjas Klub a közösségi házban január 22-én.

Tisler Anna

Szimeiszter Imréné klubvezető köszöntötte a megjelenteket, majd Gerencsér Hilda, a településrész önkormányzati képviselője szólt a Himnuszról, a magyar kultúra történetéről. Elmondta, hogy abban az időben történelmi átalakulás zajlott az országban, felbomlott a régi társadalmi-gazdasági rend, kibontakozóban volt a reformkor.

Beszédet mondott Gerencsér Hilda, mellette Utassy István Fotó: Tisler Anna

A magyar nyelv is megújult, hiszen egy nemzet számára alapvető, hogy saját nyelvén tudja megfogalmazni a gondolatait, amelyeket minden társadalmi réteghez tartozó ért. Épületekkel, alkotásokkal is gyarapodott a kultúránk, máig gyönyörködhetünk az Árpád-kori épületekben, freskókban. Élt a kultúra az egyszerű nép alkotásaiban, a fafaragásokban, a szőttesekben, a néptáncban is. A magyar része az egyetemes kultúrának, sokszínűbbé teszi azt.

Az ünnepségen verset mondott Szimeiszter Imre, Bíró Józsefné, Sárdi Ferencné, Tóth Sándor, Üveges Jánosné, Kalmárné Kollár Ida.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!