Ajka

2017.03.30. 19:25

A kék bolygó vendégei - Az orvos, író, költő megidézte példaképeit

Ajka - Születésünkkor nem tudjuk, mi vár ránk. Cseperedünk, keressük helyünket, barátokat, társakat, akivel, akikkel lehetőleg a legoptimálisabb körülmények között élhetjük le rövidke életünket.

Civil Tudósítónktól

D. Nagy Imre orvos, író, költő, publicista a múzeumban találkozott olvasóival. Az est házigazdája, Kellei György író, újságíró nagy hozzáértéssel kérdezett, úgy, hogy a nagy létszámú érdeklődő minél szélesebb körű ismereteket nyerjen az új kötet alkotójáról és írásainak szereplőiről.

A szerző nem ismeretlen Ajkán, orvosként, érsebészként egy évtizeden át a helyi kórházban gyógyított. A Vendégségben címmel megjelentetett gyűjteményes kötetének lapjain megidézte a huszadik-huszonegyedik század magyar irodalmának jeles képviselőit, barátokat, tanítómes-tereket, példaképeket, mindazokat, akik hatással voltak életére, irodalmi munkásságára. A kötetben felso-rakoznak azok az emberek is, akikről legfeljebb a helytörténetírók emlékeznek egy-egy gondolattal.

D. Nagy Imre orvos, író, költő dedikálja köteteit, az alkotó és közönsége egymásra talált az esten Fotó: Sipos Ottó Tibor

D. Nagy Imre számára ők legalább annyira fontosak, mint nagyjai: a rokonok, a barátok, a munkatársak, a tanító, a postás... A szerző legszebben talán egy kis hajdú-bihari faluról, Hencidáról és nagyanyjáról szól. A földi létünk, az élet egy nagy csoda, apró pillanatok összessége, csupán átmenet, szép vendégség a földön, ezért fontos, hogy tudatosan éljük meg minden pillanatát, lássuk meg a napok változatosságában annak szépségét.

Ha felemeljük tekintetünket, meglátjuk felettünk Istent, akinek vendégei vagyunk, aki ismeri előre lépteinket, vágyainkat. Nélküle gyökértelenül lebegünk a térben. A két író jól eltársalgott egymással, a közönség tanulva, jól szórakozott a közel kétórás irodalom- órán, még az sem számított, hogy a múzeumépület vastag falai között, a zsúfolt térben felforrósodott, ritkult a levegő, ettől legfeljebb jobban csúszott a könyvismertető után a somlói pincészet bora.

 

(Sipos Ottó Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!