Állatvilág

2013.08.05. 22:00

Rejtőző fekete gólya

A falusi házak kéményén költő fehér gólyán kívül van egy hazánkban szórványos madárfaj is, a fekete gólya (Ciconia nigra).

ifj. Vasuta Gábor

Ő már nem annyira keresi az ember közelségét, általában háborítatlan erdők mélyén fészkel. A költési idő elején kimondottan rejtve mozog. Télen, amikor kopaszra vetkőzik az erdő, mi akkor indulunk el a fészkek keresésére. Olyan erdőrészeket választunk, ahol még vannak idős fák, a famatuzsálemek vízszintes ágaira, a törzshöz közel építi fészkét.

Szépen fejlődnek a gólyafiókák az ellenőrzött fészkekben (Fotó: ifj. Vasuta Gábor)



Maga az építmény hatalmas, nem lehet nem észrevenni. A napokban ellenőriztük az általunk ismert fészkeket, a fiókák szépen fejlődnek, az egyikben a képen is látható két utód nevelkedik. A fekete gólyák mindig a vizes élőhelyek közelében telepszenek meg, így megyénkben gyakran találkozhatunk vele a Sárosfői-tavak felett körözve.

A költési idő után megkezdődik a kóborlásuk, ilyenkor csapatokba verődve meglátogatják a nagyobb lecsapolt halastavakat és Duna, Tisza holtágait. Korábban érkezik meg hazánkba, mint a fehér gólya, sokszor úgy szerzünk tudomást ittlétéről, ha ellátogatunk a fészkéhez, és azon már fehér meszelés-, más néven ürüléknyomot találunk, vagy éppen megpakolta friss ágakkal. Vonuló madár, a telet Közép- és Dél-Afrikában tölti. A fekete gólya fokozottan védett, az eszmei értéke félmillió forint!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!