Állatvilág

2014.12.30. 16:35

Odaadó gondozás

A veszprémi állatkert történetében először született zsiráf az intézményben márciusban. A kicsit nem fogadta el anyja, ezért a gondozónak kellett táplálni a később Zurinak elnevezett zsiráfot.

Marton Attila

Nyáron már társaival együtt galoppozott a szavannakifutón Zuri, a márciusban született hosszúnyakú. A zsiráf ma már mintegy három méter magas, és jó egészségnek örvend.

Ahogyan arról korábban Török László igazgató beszélt, Zuri anyja, Tawonga már vemhesen érkezett Franciaországból Veszprémbe, de a fogamzás pontos időpontját nem ismerték, ezért az állatkertészek bekamerázták a zsiráfházat, és a zárt láncú megfigyelőrendszernek köszönhetően otthonról kísérhették figyelemmel az állatokat. Az állatkert állatorvosa március 2-án, vasárnap hajnali két óra előtt vette észre, hogy Tawongánál megindult az ellés. Az átlagosnál nagyobb zsiráfborjú a vállánál beszorult a szülőcsatornába, ezért külső beavatkozásra volt szükség, így segítették több órás küzdelem után a világra a kis hosszúnyakút.

Az anyaállat valószínűleg a nehéz ellés miatt elszenvedett fájdalmak hatására nem fogadta el utódját.

Habár a zsiráfthénnek korábban is volt borja Franciaországból is a lányával, Ganzival érkezett Zurit azonban nem gondozta, ezért a veszprémi állatkert tapasztalt gondozója, Marokházi Katalin vette pártfogásába a kiszsiráfot. A szakember sok kisállatot felnevelt már otthonában, például mókust, mosómedvét, feketepárducot, páviánt, huszármajmot, szibériai tigrist, tevét vagy vaddisznót. Ám mivel Zuri a litéri nappaliban nem fért volna el, így Kati költözött be hozzá a zsiráfházba, elevenítette fel a márciusi eseményeket Török László. A zsiráftehénnek elapadt a teje, így zsiráftej híján egy Veszprém melletti tehenészetből kapott föcstejjel nevelték a borjút, később pedig speciális adalékanyagokat tartalmazó tejet fogyasztott.

Marokházi Katalin gondozta Zurit, az állatkertben született első zsiráfborjút, aki szépen meg is nőtt
Fotó: veszprémi állatkert

Kati, a gondozó hetekig az állatkertben aludt, az első időszakban éjjel nappal három óránként egy hatalmas cumisüveg segítségével etette Zurit. Az állatkert látogatói nyitva tartási időben az üvegfalon keresztül láthatták az etetéseket, és figyelhették, hogy cseperedik, erősödik a hórihorgas bébi. A zsiráfborjak mesterséges táplálása igen kockázatos feladat, de a kitartó és odafigyelő gondozásnak hála Zuri életben maradt.

A kiszsiráf elnevezésében olvasóink is segítettek, csaknem ötszáz javaslat érkezett a borjú nevére. A választékot öt névre szűkítettük, amelyekből az olvasók az afrikai eredetű, szépséget jelentő Zurit választották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!