Állatvilág

2015.02.10. 13:40

Villámgyors vadász

Apácatorna - Történt egy szép napsütéses, hideg, szeles szombaton, hogy pintyezni indultam, a mező felé vettem az irányt.

ifj. Vasuta Gábor

Nem kellett sokat várni, amott villámsebesen átsuhant egy hím kis sólyom (Falco columbarius), később karvalyok, rétihéják és egy vándorsólyom vadászott énekesmadarakra a határban.

Mikor hazafelé indultam, megjelent újra egy kis sólyom a légtérben, lábai között méretéhez képest egy nagyobb madárral. Gyorsvonat sebességével repült zsákmányával, jó messzire leszállt a napsütésben sziporkázó hóra a sík mezőgazdasági tábla szélén.

Nem kellett több nekem, nyomába eredtem, süppedt alattam a hó, gyorsan legyalogoltam a majdnem kilométernyi távot, és már szép fények mellett, a Torna patak közeléből figyeltem a csodaszép, öreg hím madarat. Tollas gatyája súrolta a havat, zsákmányának vérétől odaragadt pihetollak lengedeztek csőrén, amit gyakran próbált lábával levakarni. Egy fenyőpintyet kapott el! Miközben tépett, a tollak, messze szálltak a havon, körülötte pintytollak hevertek szerteszét.

A kis sólyom hím egyedei ritkábban kerülnek szem elé. A tél számukra a túlélésről szól
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Talán tizenöt percig lestem madarunkat, majd nagy ívben kerültem, nem akartam megzavarni, bár szemmel láthatóan nem foglalkozott velem, én pedig a Torna patak gátján igyekeztem hazafelé a jó meleg lakásba, már jól átfagyva. Murphy-törvény, hogy ilyenkor nincs nálunk fotógép, de ha becsukom a szemem, sok év után is magam előtt látom.

Ezek a napok aranybetűsek a madarásznaplómban, bearanyozzák életemet. A kis sólyom hím egyedei ritkábban kerülnek szem elé, fiatalokat és a tojókat gyakrabban látni.

A nagy hidegben ők is életben szeretnének maradni, ezért számukra fontos a táplálék, mit sem törődnek az ember közelségével. Kihasználom a február közepéig kitartó hideget, no meg azt, hogy itt vannak szinte mellettünk, naponta kijárok és figyelem őket hogy minél több aranybetűs nap legyen madarásznaplóm lapjain és lelkem legmélyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!