Állatvilág

2016.02.24. 15:00

Korán érkezett a gólya

Apácatorna - Az idei esztendőben kevesebb fehér gólya (Ciconia ciconia) telelt át hazánkban.

ifj. Vasuta Gábor

A tüskevári gólya minden bizonnyal valahol a Földközi-tenger melléként töltötte a telet, de még az sem kizárt, hogy valahol hazákban, egy meleg vizű forrásnál húzta ki a fagyos napokat. Gólyáink közül egyre többen választják ezt a stratégiát - a felmelegedésnek köszönhetően.

A tüskevári gólyát február 15-én észteltem először. A madár a falu határában fekvő réteken és a fészkén tartózkodik. Szemmel láthatóan egészséges, a be nem fagyó nagy víznél, a Lóúsztatónál táplálkozik.

Stabil fehérgólya-állomány fészkel Magyarországon. Nagyon fontos a táplálkozóterületük védelme
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

A fehér gólya vonulási útvonalát és telelőterületét jól ismerik a kutatók a madárgyűrűzés révén. A kelet-európai gólyák a Boszporusz felett kelnek át, majd Kis-Ázsiát átrepülve a Földközi-tenger keleti partvidékén szárnyalnak tovább, és a Szuezi-öbölnél érik el Afrikát. A Nílus folyását követve Ugandán, Tanzánián, Kenyán keresztül a Fokföldig vonulnak. Az állomány részben a kelet-afrikai szavannákon telel.

Magyarországon 1901 óta részesül törvényes oltalomban, 1993-tól fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint. Európa egyik legstabilabb fehérgólya-állománya Magyarországon fészkel. Védelme a számára fontos nedves táplálkozóterületek megőrzése nélkül nem lehetséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!