Odi, a szupertacskó

2019.11.22. 11:00

Cseh László különleges trükköket tanít be kutyájának

A tatabányai Cseh László és kutyája, Odi rendszeres fellépője a tacsitalálkozóknak. A kis tacskó és gazdája vidám perceket szerez látványos bemutatójával az ország különböző pontjain, mint ahogy tették ezt Veszprémben is.

Molnár Sándor

Cseh László okos kis kedvencével, Odival Fotó: Molnár Sándor/Napló

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Odi, a hároméves tacskó már három hónapos kora óta jár kutyaiskolába. A vele való munka azóta is folyik, és gazdájával mindig kitalálnak valami újdonságot. Ez egy folyamatos tanulás, állandó fejlődés, mert az a céljuk, hogy a bemutatókon minél jobban kiszolgálják, szórakoztassák a közönséget.

A gazdi az internetről les el érdekes trükköket, hogy kutyáját minél jobban ellássa feladatokkal. A veszprémi bemutató során a kis tacskó nagy munkakedvvel és kiegyensúlyozottan végezte a feladatokat a zavaró tényezők: a tömeg, a zajok és a sok kutya jelenléte ellenére. A kiskutya rózsát vitt az egyik önként jelentkező kislánynak Fotó: Molnár Sándor/Napló

Cseh László maximalista. Odit a feleségétől „lízingelte”; kezdetben ő járt vele kutyaiskolába, de László szeretett volna többet kihozni a négylábúból. Odi nagyon jó eredménnyel abszolválta az alaptanfolyam záróvizsgáját, ahol negyedik lett a sok munkakutya között. László később, gyermekük érkezése miatt „megörökölte” elfoglalt feleségétől a tacsit, amellyel a haladó szintű kutyaiskolában már trükkök begyakorlásával is foglalkoztak.

– Odi nagyon alkalmas kutya erre a feladatra, mert rettentően szeretné megszerezni a jutalomfalatot. Jól motiválható kajával, és ezt kihasználva megtanultuk vele a haladó csoport összes trükkjét, és az engedelmességi házi vizsgán már elsők lettünk a csoportban – meséli László, akinek maximalizmusa és Odi motiválhatósága vezetett el oda, hogy hihetetlenül sok trükköt tud ma már a kiskutya. Korábban László azt hallotta Mérő Gábortól, a kiképzéseket vezető állatorvostól, hogy rossz sorsuk van a 21. századi kutyáknak, mert nem tudnak semmilyen munkát végezni az ember támogatására. A tacskóknak nincs lehetőségük rókát üldözni, a német juhászok már nem terelik a nyájat vagy őrzik a tanyákat, ezért gyakorlatilag céltalanná vált a kutyák élete. Azok a gazdik, akik meglátják ezt a hiányt kedvencük életében, azok tudják mentálisan is megfelelően tartani ezeket az állatokat.

– Vegyük figyelembe azt, hogy a kutyák háziasítása nem azért történt, mert az embereknek rettentő sok plusz ennivalójuk volt, amit fel akartak velük etetni, hanem azért, mert minden kutyának volt egy feladata. Gyakorlatilag a 21. században ez a feladat tűnik el, és ezért van nagyon sok mentálisan sérült és kiegyensúlyozatlan kutya – vélekedik László, aki szerint sok kutyatámadás is erre vezethető vissza, mert a kutyák nem tudják levezetni a felesleges energiáikat. – Sok éven keresztül én sem tartoztam a jó kutyatartók közé, mint ahogy sokan nem tartoznak. Kicsit magamba néztem, és azt mondtam, hogy innentől kezdve adok valami feladatot a kutyáimnak. Bármilyen furán is hangzik, munkakutyának minősítem az én trükköket tanuló Odi kutyámat is és a bemutatókon szereplő Athost. Az ő munkájuk az, hogy támogassanak a hobbimban, ami a kutyakiképzés – vallja László.

Odi azt is képes eljátszani, hogy kézzel lelövi őt a gazdája Fotó: Molnár Sándor

A veszprémi bemutató során a kis Odi nagy munkakedvvel és kiegyensúlyozottan végezte a feladatokat, a zavaró tényezők: a tömeg, a zajok és a sok kutya jelenléte ellenére. Ha kellett, rózsát vitt egy önként jelentkezőnek, kézjelekre hajtott végre parancsokat vagy szlalomozott lépkedő gazdája lábai között. Meglepetésre ez utóbbi feladatot teljesítette hátramenetben is, ami teljesen ellentétes a kutya mozgásával, ezért nagy kihívást jelent számára. – Folyamatosan agyalok, hogy mit lehetne még megtanulni. Az internetről is lesek el érdekes trükköket, de például a rózsaátadás saját ötlet, egy, a kutyaiskolánkban látott feladat továbbgondolásából született meg – árulja el a büszke gazdi, aki kijelenti, hogy bár Odi végig jókedvűen szerepelt a fellépés során, azért a kis tacsi számára ez kőkemény munka volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!