Vonulása során érinti az országot

2023.01.07. 21:00

Hazánkban ritka madár a sarki csér

A sarki csér (Sterna paradisaea) az a madár, amely a leghosszabb távot képes megtenni a madárvilágban a vonulása során.

Ifj. Vasuta Gábor

Sarki csér

Fotó: Ifj. Vasuta Gábor

A költőterületei az Óvilág és Újvilág szubarktikus és sarki területein találhatóak. Az összes csér között ez a madár fészkel a legészakibb régiókban. A sarki csérek ritkán figyelhetők meg a kontinensek belső, szárazföldi részein. Vonulásuk során a kanadai költőpopulációk átrepülik az Atlanti-óceánt, csatlakoznak az európai sarki csérekhez, majd Afrika partvonalát követve eljutnak egészen a déli sarkvidékre, ahol a torlaszjég zónában töltik a telet. Gyakorlatilag átrepülik a Földet! Évente kétszer teszik meg a 15 ezer kilométeres utat!

Nagy szenzációt jelentett a madármegfigyelők körében néhány éve, mikor egy fiatal sarki csér bukkant fel a szigligeti kikötőben a Balatonnál. Magyarországon az első megfigyelése a fajnak a kilencvenes évek elején történt, azóta az amatőr madármegfigyelők növekedésével arányosan nőtt a sarki csér és más egyéb ritkább madárfajok előfordulásának a száma. 

Tápláléka halakból, rákokból, rovarokból áll. A Balatonnál szemmel láthatóan jól érezte magát - vonulása során - hiszen gyakran láttuk, amint a kikötőben sétáló emberek fölött repülve vadászott, és több napig ezen a területen tartózkodott. A sarki csér költőterületén nem találkozik emberekkel, így roppant bizalmas, az embert, mint veszélyforrást nem ismei.  A szigligeti megfigyeléskor fél méterre sikerült megközelítenünk a parti köveken ücsörgő madarat. Hazánkban természetvédelmi oltalomban részesül, a védett madár értéke 25 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!