Lakokat kaptak a meggyesnél a kártevőpusztítók

2023.06.05. 17:00

Verebek, cinkék vállalták eddig szállásért cserébe a növényvédelmet

Egyforma sárga fadobozok, kerek, előtetős bejárattal sorakoznak sűrűn egymás mellett, azonos magasságban Veszprém-Szabadságpuszta és Szentkirályszabadja között, a gyümölcsösök melletti kerítés oszlopain – olvasóink figyeltek fel az odúkra.

Rimányi Zita

Madárodúk Meggyespusztánál, a bicikliút mellett Fotó: Horváth Gabriella

Szerintük szépek, és az is tetszik nekik, hogy ilyen természetes módon védekeznek a kártevők ellen a meggytermesztés során. Azonban nem voltak biztosak abban, hogy ez az oka a madárlakok kihelyezésének, ezért arra kérték lapunkat, járjunk utána ennek. 

Fotó: Horváth Gabriella

A Veszprémi Mezőgazdasági Zrt.-től kértünk tájékoztatást és a válasz alapján röviden leszögezhető: valóban arról van szó, amire olvasóink gondoltak. Megtudtuk azt is, hogy a zrt. az Agrár-környezetgazdálkodási programhoz csatlakozott, így a természetvédelem, a környezettudatosság jegyében például kevesebb növényvédőszert használ és azt a rajzásmegfigyelésre alapozza. Hasonló célt szolgál a levélanalízis, szakemberek mintát vesznek a levelekből, azokat megvizsgálják és az alapján döntenek arról, milyen kondicionáló szereket, tápanyagokat alkalmaznak. Olyan ez, mint amikor vérvétel nyomán laborvizsgáltot végeznek embereknél, és az eredményektől függően javasol az orvos kezelést.

Fotó: Horváth Gabriella

Az említett program része az odúkihelyezés is. Lakóhelyet kaptak a meggyesnél a kártevőpusztítók, hektáronként hármat telepítettek nekik. Rovarevő lakóik szedhetik össze a gyümölcsfákról többek közt a hernyókat, a levéltetveket. A meggyes mellett kilencven odú van, és madártani szakértő nemrégiben elvégzett szemléje szerint tizenöt már foglalt, azokba mezei verebek és cinkék költöztek, mondhatni eddig ők vállalták szállásért cserébe a növényvédelmet. A csinos kis dobozok a Csopak és Felsőörs felé vezető útnál, a kanyarban láthatóak leginkább és Meggyespusztánál a kerékpárút mellett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!