Természet

2023.07.23. 10:00

Idén kevesebb a molnárfecske

Minden esztendőben megfigyeljük a Somló környéki apró falvakba a molnárfecskék (Delichon urbica) költési sikerét.

Vasuta Gábor

Fotó: Ifj. Vasuta Gábor

A molnárfecske telepesen költ. Egyik legnagyobb telepe Karakószörcsökön van, egy félbehagyott épületen, ahol közel harmincöt pár fészkel, ezt követi Tüskevár. Nagy telep szűnt meg egy épületszigetelés miatt Csabrendeken. Tizenöt kisebb falut jártunk végig és számoltuk a lakott fészkeket. Kevesebb fecskét észleltünk idén, becslés alapján 220 párt a tizenöt faluban, szemben a tavalyi 311-gyel.

Fotó: Ifj.Vasuta Gabor                    

A molnárfecske melle és hasaalja habfehér: elnevezése innen ered, mivel a molnárok köténye is lisztes volt a munkájukat során. Csüdje és ujjai fehér, finom tollakkal fedettek. A Szaharától délre eső területeken töltik a telet, költőhelyeikre április végén térnek vissza. Zárt fészket épít, amelyen csak egy szűk nyílás található. Ha nem talál a közelben megfelelő tócsát, akár kilométernyi távolságról gyűjti a sarat.  Fő tápláléka a levéltetű és kistermetű légyfélék.

Fotó: Ifj. Vasuta Gábor 

Augusztus végétől napnyugta táján nagy magasságba emelkednek, csapatokba verődnek és besötétedés előtt  szállnak alá a nagyobb facsoportok lombkoronájába.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!