Madarak

2023.09.12. 16:00

A rejtőzködés mestere, a havasi lile

Régebben a madaras hírek levelek útján terjedtek a madarászok körében, akkoriban egy-egy ritkaság megjelenéséről csak hosszú napok múlva szereztek tudomást a postástól kapott levélben a madármegfigyelők.

Vasuta Gábor

Nászruhás havasi lile a Hortobágyon Fotó: ifj. Vasuta Gábor

A napokban a Fertő tó osztrák oldalán megjelent egy havasi lile (Charadrius morinellus), amelyet egy barátom jelzett nekem. Elhatároztam, hogy felkerekedem és meglátogatom madarunkat. A tó körüli, rövid füvű legelőn tartózkodott a havasi lile, mintha csak a Hortobágyon járna az ember. Habár nem figyeltem meg olyan közelről, de hosszú időtávlatból hatalmas élményt jelentett a vele való találkozás. A kép még korábban készült egy csodaszép nászruhás madárról a Hortobágyon. 
Szeptember első napjaiban szálláshelyként használja a Hortobágyi Nemzeti Park pusztáit a havasi lile. Európában ez az egyetlen ismert pusztai pihenőhelye ennek a madárnak, ahol rendszeresen nagyobb számban megjelenik. 
A havasi liléknél a madárfajok többségétől eltérően a tojók a színesebbek a hímeknél, a kotlásban pedig a hímek vesznek részt, és ők nevelik fel a fiókákat is. 
Nagyon rejtőzködő madár, csak az avatott szemlélő talál rá, a legelő legkisebb mélyedéseit is kihasználja, hogy elbújjon a nyílt terepen. Ha mégis sikerül észrevenni, akkor a felrepülő csapat és a gyors futással nekiiramodó madarak árulkodnak kilétükről, hollétükről. Telelőterületük a Perzsa-öböl partvidékén és a Közel-Kelet területein találhatók. Hazánkban védett, természetvédelmi érteke 50 000 forint. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!