Alsóörs

2014.05.22. 12:09

Kiállítás nyílt Sipőczné Hatházi Sára festményeiből

Régi vágya volt Hatházi Sárának, hogy bemutathassa alkotásait az alsóörsi Törökház falai között.

Kovács Piroska

Az álom „Élmények és értékek” címmel 2014. május 17-én vált valóra. Mérő Barnabás gitárművész andalító játéka keretezte a község polgármestere, Hebling Zsolt kiállításnyitó gondolatait:

Mint elmondta, rendkívüli ez a hétvége Alsóörs kulturális életében. Még fel sem ocsúdhattunk a pénteki Leader Zenei Udvar programjai, az új hangversenyzongora avatóján átélt világhírű művészek nyújtotta élmény hatása alól, máris itt a következő szívet – lelket melengető esemény. A kiállító bemutatása kapcsán kiemelte, hogy Hatházi Sára magyar – rajz szakos tanárként mindig fontosnak tartotta a képzőművészet és a pedagógia együttes jótékony szerepét. Célja volt szem előtt tartani, hogy tanítványainak tehetségét kibontsa, a szépséget megmutassa. Alkotásaiban az olaj- és selyemfestés technikáját alkalmazza, de munkáiban jelentős szerepe van annak a nyolcvan grafikának, melyet illusztrációként készített dr. Sipőcz József sporttörténeti írásaihoz.

1970 óta vesz részt csoportos és egyéni kiállításokon, Veszprémben és Veszprém megye településein számtalan helyen láthatták műveit. Alsóörsi kötődése gyakori baráti látogatások során alakult ki, ennek nyomán születtek a rendszeres „kocsmatárlatok”. A kiállítási helyszínek nem véletlenek, hiszen a művésztanár élményvilága szorosan köthető a Balaton-felvidékhez. A ma nyíló kiállítás helyszíne is találó: a Törökház ablakaiból nyíló páratlan látvány ugyanis csodás hátteret ad a tanúhegyek, kápolnák, ősi kövek, tihanyi, veszprémi, alsóörsi ihletettségű alkotásokhoz. Hatházi Sára e fényei, meseszerű hangulatai a selyemfestés varázslatos technikájával készültek. Közéjük tartozik a Tarka csokor, a Rózsaszínű álmok, az Alsóörsi mesevilág és magát a Törökházat ábrázoló Régi korok emlékei című kép.

Az alsó kiállítótérben kaptak helyet az olajfestmények. Itt is a személyes élmények és értékek találó formája, a természet alkotta környezet alakította a képeket. Többségében távolabbi tájakra utazhatunk képzeletben, sokszor felfedezve a formai szépségen túl a magyar történelmi vonatkozásokat, például a Falumúzeum Erdélyben, a Mostari bazársor vagy a Magyarvalkó című festményeken.

Tájképei, csendéletei az ellentmondásos valóságot harmóniába rendezik, könnyed, derűs, színes alkotásai ráébresztik a nézőt a táj szépségeire. „Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt!” Wass Albert szavai Sipőczné Hatházi Sára munkásságával, töretlen lelkesedésével, szépség utáni vágyának bemutatásával az alsóörsi Törökház kiállítása során minden látogató számára alkalmat nyújt erre. A tárlat 2014. május 30-ig tekinthető meg, naponta 15 – 19 óráig

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!