Alsóörs

2016.11.15. 20:40

Elismerték jótékony munkáját

Alsóörs - Országos elismerésben részesült Decsi Lászlóné: a közelmúltban vehette át a Caritas Hungarica-díjat. A díj átadására Budapesten, a Magyar Szentek -templomban került sor, ahová elkísérte Berkes Péter plébános is. Az atya részt vett a püspöki szentmise celebrálásában is.

Szendi Péter

A Magyar Katolikus Karitász vezetősége 2012-ben alapította meg a díjat. A céljuk az volt, hogy a katolikus egyház értékelje az önkéntes segítők rászorulóknak nyújtott karitatív munkáját. A díjra minden évben egyházmegyénként legfeljebb három plébániai önkéntes karitászmunkatársat javasolhat a helyi karitászigazgató. Az elismerést olyan személyek kaphatják meg, akik sokat tettek a rászorultakért. Idén az alsóörsi Decsi Lászlóné többéves áldozatos munkáját ismerték el.

- Nagy meglepetés volt számomra a díj odaítélése. Szeretettel fogadtam és büszke vagyok arra, hogy az alsóörsi Boldog Gizella egyházközösség templomának tagja vagyok és a helyi karitászcsoportban munkálkodom. Hálával tartozom azoknak, akik gondoltak rám, és megköszönöm Berkes Péter atyának, jelenlegi plébánosunknak őszinte szeretetét, figyelmességét.

Márta 1995 tavaszán alapította meg az alsóörsi Kisboldogasszony Karitászcsoportot 27 fővel. 2005-ben betegsége miatt átadta a csoport vezetését, de továbbra is tag maradt, és betegen is vállalt feladatokat. Sokszor erőn felül teljesített, segítette az elesetteket és a betegeket.

Decsi Lászlóné kezében tartja a Caritas Hungarica-díjat   Fotó: Szendi Péter

- A belső béke több forrásból is elérhető, ezt nekünk magunknak kell megteremteni, irányítani. A legfontosabb eleme az, hogy örömünket leljük abban, amit éppen csinálunk. Én úgy érzem, hogy a betegségem óta egy alkotói folyamat részese vagyok, nagyon jól érzem magam. Sőt, leginkább hagyom magamat, had sodorjanak az események arra, amerre mennem kell.

2013-ban verseskötete jelent meg Megtalált élet címmel. Emellett autodidakta módon megtanult festeni és rajzolni, már több mint száz képet készített. Érdeklődése középpontjában Krisztus, a Balaton szépsége, a környékbeli templomok és szeretett falujának nevezetességei állnak. Boldogsággal tölti el, ha a szerdai szentmisén ő a kántor. Fiatalkorában kántornő szeretett volna lenni, számára Istenháza mindig is sokat jelentett. Örül annak, hogy a rákot legyőzve boldog családi élete van. Nemrégiben egy szép idézet hangzott el a rádióban az alsóörsi harangok története kapcsán, amely az ő életútját is jellemzi.

- Csendül a csengő, van még teendő: én is így érzem, amikor a templom harangja megkondul. Mennem és tennem kell a dolgom, mert amit elértem, még nem elegendő - vallja. A Caritas Hungarica- díjban egyházmegyénként három, összesen ötvenhárom plébániai önkéntes részesült. A díjazottak a kitüntetést Spányi Antal megyés püspöktől, a Katolikus Karitász elnökétől és annak igazgatójától, Écsy Gábortól vették át. A Veszprémi Főegyházmegyéből elismerésben részesült még Ehrenberger Józsefné Zircről, Németh Imréné Sümegről és Pichner Ferencné Nemesvámosról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!