Baba

2016.03.01. 20:19

Fejlesztő dallamok, a zeneterápia erősíti az anya és a gyermek kapcsolatát

Pápa - Tíz éve tartotta első zenebölcsis foglalkozását Forsthoffer Judit zeneterapeuta. Az azóta felcseperedett zenebölcsisek mára már általános iskolások, zömük zeneiskolás lett, vagy két tan nyelvű tagozatos osztályba jár.

Molnár Tímea

Forsthoffer Judit a kicsikkel tíz hónapos kortól foglalkozik a zenebölcsiben. A cél az anya és a gyermek kapcsolatának erősítése, a beszédfejlődés megindítása, továb-bá a koordinációs, a szociális és a zenei készségek fejlesztése. Ehhez a zenét hívják segítségül. Egy-egy foglalkozás a dallamokra építve kezdődik, Judit egy pöttyös labdát a kisgyerekek felé gurítva köszönti őket, dalolva szólítja nevükön az apróságokat, akik - vagy a megszeppentek helyett a szülők - visszagurítják a labdát és köszöntik Judit nénit. Ez a ráhangolódást szolgálja, valamint növeli a kisgyerekek identitásérzetét - magyarázza a zeneterapeuta.

Aztán következnek a mondókák, gyerekdalok, kézbe veszik a hangszereket, felhangzanak ismert gyermekdalok. A gyerekek a szülők ölében ülnek, forgolódnak, anyához vagy apához bújnak, aztán visszatérnek a közös tevékenységbe. A dalokhoz használt hangszerek ütős hangszerek - csörgők, dobok, triangulum -, ezekhez nem szükséges előképzettség, ki-ki saját tetszése szerint szólaltatja meg, kisgyerek és szülő is rátalál a ritmusra. Az énekek ünnepkörhöz, évszakhoz kötöttek, de belekerül a repertoárba a szülők egyedi kívánsága alapján például Vuk dala is. Forsthoffer Judit arra törekszik, hogy minél többféle ének, mondóka legyen, azért, ha a gyerekek, szülők látnak a mindennapokban például egy csigát, egy nyuszit, hozzá tudjanak kötni egy dalt, egy mondókát, egy játékot a zenebölcsiből. A foglalkozásokon elhangzottak tehát otthon is használhatók, játszhatók.

Forsthoffer Judit éppen tíz éve, 2006 februárjában tartotta az első zenebölcsis foglalkozást
Fotó: Molnár Tímea

A gyerekek fejlesztésére megfogalmazott célok mellett a szülők számára is hordoz magában előnyt a zenebölcsi, az anyukák kimozdulhatnak otthonról és felnőttek között lehetnek, megbeszélhetik az azonos korú gyerekek nevelésével járó feladatokat, problémáikat megoszthatják egymással, és megismerhetik mások megoldási módszereit. Apukák is szívesen viszik a kicsiket a zenebölcsibe, a játék láthatólag őket is elvarázsolja, és saját gyerekkoruk dalait, mondókáit felidézve újra megélik a bennük rejlő gyereket, ami terhelt világunkban felszabadult pillanatokat eredményez.

Forsthoffer Judit éppen tíz éve, 2006 februárjában kezd-te el a zenebölcsit, miután zeneterapeutaként végzett az ELTE-n. A zenebölcsi önálló kezdeményezése, Pápán kívül Takácsiban és Gyarmaton is tart csoportos foglalkozásokat, korábban pedig Keszthelyen és Balatongyörökön tette ugyanezt. Az elmúlt évtizedről beszélgetve elhangzik: nem gyógyításról, hanem a kicsik fejlesztéséről van szó, és a már felcseperedett zenebölcsisek mintegy 60-70 százaléka később zeneiskolás lett, és két tannyelvű általános iskolai osztályba jár. Ezen jelenség mögött a zenebölcsis foglalkozások fontos eleme, a ritmus áll, amely a későbbiekben például a helyesírásban, a nyelvtanulásban segíti a már iskolás korú gyerekeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!