Badacsonytomaj

2013.07.04. 16:37

Friss badacsonyi ízeket kínálnak

Badacsonyi halderelye lett a neve annak az új ételnek, amelyet a Badacsonyi Kör kezdeményezésére kizárólag helyi alapanyagokból neves séfek alkottak meg azzal a céllal, hogy új hagyományt teremtsenek.

Osváth Sarolta

A híres badacsonyi borászatok fiatal generációjának képviselői – Szeremley László, Váli Péter, Istvándi Gergely, Laposa Bence és Kardos Gábor – a Badacsonyi Kör néven olyan műhelyt hoztak létre, amely Badacsony minőségi borkultúrájának megteremtése és ápolása mellett a helyi értékekre épülő gasztroturizmussal való összehangolását szorgalmazza.

- A régiók konyháját szeretnénk újrateremteni, ugyanisa Gundel és Krúdy idejében kialakított polgári magyar konyha ma már túl általános, félrevezető és a világban egyértelműen meghaladott felfogásnak számít. Szeretnénk megmutatni, hogy lehet a magyar konyháról új fogalmakban gondolkodni – fejtette ki lapunknak Kardos Gábor, a kezdeményezés ötletadója. Az új badacsonyi étel nagyközönségnek szóló premierjét a július 19-től augusztus 4-ig tartó badacsonyi borfesztiválon tervezik, azzal a kéknyelűvel együtt, amelyet a borászok 2012-ben közösen szüreteltek.

 

 

Az új különlegesség, a badacsonyi halderelye (Fotó: Osváth Sarolta)



A badacsonyi éttermekben ekkor minden bizonnyal kapható lesz, de várhatóan más balatoni vendéglőkben is elkészítik a helyi különlegességet. A sajtótájékoztatón elhangzott, jövőre vendéglátóipari közép- és felsőfokú szakiskolák tananyagában is szerepelni fog. Laposa Bence kérdésünkre elmondta: a Badacsonyi Kör kimondottan a helyi és mindig a szezonnak megfelelő alapanyagok felhasználását szorgalmazza, az új gasztronómiai stílust a badacsonyi borhoz társítva. A híres séfekkel folytatott keresgélés, tesztelés során a szőlőlevelek közül a kéknyelű levele és kaccsa bizonyult a legízletesebbnek.

- A badacsonyi halderelyét a tiszta ízek jellemzik, receptjét a háziasszonyoknak is ajánlják, de bármelyik étterem, sőt a Parlament étlapján is különleges fogás lehet – emelte ki Orbán Béla, a Magyar Parlament séfje, az alkotók egyike. Az étel kéknyelű levelével ízesített zöld tésztából készül, a töltelék a kecskesajton kívül harcsafiléből és egy kevés mangalica szalonnából áll, az egészet pedig halcsontból készült levesben megfőzve, zöldségekkel tálalják. A badacsonyi gasztrokultúra megújításán dolgozó kreatív séf csapat tagjai: Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök), Orbán Béla (Magyar Parlament séfje, Országalma étterem), Takács Lajos (Olimpia, Lacipecsenye), Gál Attila (Káli Art Inn), Wolf András és Fekete Antonio (New York Kávéház és Étterem).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!