Badacsonytomaj

2014.05.04. 11:41

Meglátni a fényt - Udvardi Erzsébet kiállítása Badacsonytomajon

Szombaton délután újra megnyitotta kapuit az Egry József Emlékmúzeum, ahol idén Udvardi Erzsébet kiállítása látható.

Tóth B. Zsuzsa

Az ünnepségre zsúfolásig telt a múzeum, amelyet nyolc éve a város üzemeltet. A vendégeket elsőként Krisztin N. László polgármester köszöntötte. Szólt arról, hogy a badacsonyiaknak mennyire hiányzik a festő, aki művészként valószínűleg kapcsolatban volt az angyalokkal.

- Ő pedig a mi angyalunk volt, aki előtt minden kapu kitárult, hogy amit megálmodott, azt megvalósíthassa. Az ő érdeme a már elkészült és zarándokhellyé vált II. János Pál emlékhely, és a Szent István kegyhely, amelyet még az idén átadhatunk. Miro, Dali és Toulouse-Lautrec után az idei szezonban Udvardi Annának és az örökösöknek köszönhetően Udvardi Erzsébetnek állítunk emléket, az ő képeit láthatják az érdeklődők - mondta a polgármester.  Dr. Limbacher Gábor, a Veszprém Megyei Laczkó Dezső Múzeum igazgatója méltatta az intézmény munkáját és örömét fejezte ki, hogy az új törvénynek köszönhetően akár a Nemzeti Galéria anyagából is kölcsönkérhet és bemutathat képeket mostantól egy vidéki múzeum.

A badacsonytomaji Egry József Emlékmúzeumban Udvardi Erzsébet kiállítása látható az idei szezonban. A képen dr. Limbacher Gábor (jobbról) és Mórocz István gyönyörködik a képekben (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- Egry József úgy tartotta, hogy amikor fest, a lelkét ünneplőbe öltözteti. Létforrás, amit ünnepelhetünk, hiszen az emberi létet festette meg, képein a természet visszatükröződése mellett ezt is láthatjuk. Minden képén átsüt a misztikus fényesség, hogy az Úr színe előtt élünk. A vizet, fényt, levegőt tükrözik vissza, hogy nyitogassa szemünket az élet valódi értékeire - mondta az igazgató. Dr. Korzenszky Richárd OSB tihanyi perjel Udvardi Erzsébet kiállítását megnyitva összehasonlította a két alkotót.

- Udvardi Erzsébet és Egry József képein gyakran jelennek meg ugyanazok az ívek, emberalakok. Görnyedten jönnek, teherrel mennek. De nem mindegy, hogy milyen terhet hordunk. Vajon értékeket hordozva jövünk-e az emberek közé, vagy fölfelé haladunk-e az ív mentén, és a végén felcsillan számunkra a fény. Ahogy Udvardi Erzsébet mondta: Mindannyian jövünk és mindannyian megyünk. Meglátjuk-e a fényt? Mindig Udvardi Erzsébetre gondolok, amikor a szobámból kitekintve látom a vizet. Egyszer tükörsima és zöld, máskor ezüstös a jég, ráesik a hó, megjelenik a rianás. Bármennyire belehasít életünkbe a fájdalom, mellette ott csillog a fényesség, ami túl van minden földi korláton - emlékezett a badacsonyi festőművésznőre a perjel. Beszédében több alkalommal is idézte Udvardi Erzsébetet és úgy fogalmazott, hogy biztos benne, aki az ő képei előtt nyitott szívvel áll meg, az meglátja a fényt. A megnyitón Mohai Gábor előadóművésztől a látogatók hallhatták Nagy László: A föltámadás szomorúsága és Héra Zoltán: Teremtett fény, Udvardi Erzsébet műhelyében című verseket is. Továbbá Simic-Németh Éva csellón és Németh Csabáné zongorán közreműködött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!