Badacsonytördemic

2014.08.15. 15:50

Szürkemarha és bor ünnepe Badacsonytördemicen

A gasztronómia kerül a figyelem középpontjába a szürkebarát bor és a magyar szürkemarha tizenegyedik alkalommal megrendezett ünnepén.

Szijártó János

A péntek délutáni megnyitón elhangzott, hogy a badacsonytördemici faluháznál ezúttal is összekapcsolják a színpadi produkciókat és a helyi vonatkozású gasztronómiai programokat. A célkitűzés továbbra is a hagyományos, népi kultúrán alapuló szemlélet megteremtése, amely egyúttal remek szórakozást biztosít minden résztvevőnek.

A rendezvényt Vollmuth Péter polgármester és dr. Májer János, a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója nyitotta meg. A polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a borversenyre több mint ötven bort neveztek be az ország minden tájáról. Dr. Májer János a szürkebarát bor eredetéről, a fajta főbb tulajdonságairól szólt beszédében, majd stílusosan csapra vertek egy hordó finom badacsonyi bort. A fontos műveletben részt vett Benczik Zsolt, a Tapolcai Járási Hivatal hivatalvezetője és Horváth István alpolgármester.

A résztvevők koccintása után kezdődhetett meg a borverseny, a nap az esti utcabállal zárult.

Benczik Zsolt, Horváth István és Vollmuth Péter csapra veri a boroshordót a pénteki megnyitón (Fotó: Szijártó János)

Szombaton reggel nyitnak a borházak, illetve kolbászsütés és kecskesajtkóstolás várja a résztvevőket. Hagyományos népi játékok, kézműves foglalkozások szórakoztatják a fiatalabb generációt, míg a karcagi vendégek birkapörköltet főznek. Délután kulturális műsor, este táncház a Tördemic Néptáncegyüttessel és a Harangláb Népzenei együttessel, majd a Sipőcz Rock Band koncertje várja a közönséget.

Vasárnap reggel kilenckor felvonulás indul a badacsonylábdihegyi vasútállomástól a római úton a faluházig, ahol 11 órakor kezdődik a nagy szürkemarhagulyás-főző verseny negyvennyolc csapat részvételével.

Délután kihirdetik a sütisütő verseny eredményeit, valamint a borverseny és a gulyásfőző helyezettjeit is. Este a Silver Band szórakoztatja a nagyérdeműt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!