Bakonybél

2014.12.12. 17:39

Megyei vadászati fórum - Ki viseli a vadütközés kárát?

Bakonybél – A Veszprém Megyei Vadászkamara idén ismét maradandót alkotott, létrehozták Várpalotán az állandó trófeakiállítást, illetve a közelmúltban avattak a hivatásos vadászok emlékhelyét a Bakonyban.

Tremmer Tamás

Pap Gyula elnök értékelte ekként a szervezete munkáját, amikor a megyei vadászati fórumon számot adott a Veszprém Megyei Vadászkamara tevékenységéről. A hagyományoknak megfelelően az idei utolsó nagyrendezvényüknek ezúttal is Bakonybél adott otthont. A jövőről szólva kifejtette, jövőre is sok feladat vár rájuk. Terítéken van a vadászati törvény módosítása, ami nagyban meghatározza életüket.

A fórumon húsba vágó témát boncolgattak: ki viseli a vadütközés kárát? Mindebben Reiter Barnabás, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság alezredese volt a segítségükre, aki a baleseti helyszínelés szabályairól, kialakult gyakorlatáról adott átfogó elemzés. A vadászható állat által okozott károkért fennálló felelősségi szabályok értelmezési lehetőségeit, a vadászatra jogosult tevékenységére vonatkozó fontosabb jogszabályok és rendelkezéseket dr. Hevesi Kristóf ügyvéd ismertette. Úgy vélte, jóllehet az ellenőrzési kör szűkebb lett a vadgazdálkodók számára, de a vadelütésből származó károkat továbbra sem nekik kell viselniük, hiszen a vad mozgására a vadgazdálkodónak vajmi kevés befolyása van, ezért a vadelütés alapvetően továbbra is elháríthatatlan okból következik be. Hogy ez a következtetés a mindennapokban is megállja-e a helyét, azt majd a bírói gyakorlat dönti el végérvényesen.

A fórumon élénk eszmecsere folyt. Előtérben két díjazott: Peer László, a devecseri erdészet igazgatója (balról a harmadik), mellette Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója Fotó: Tremmer Tamás

A huzamosabb ideje magas színvonalú munkát végző vadásztársakat elismerésben részesítették. A Nimród Érmet Varga László, Radó István, Edőcs Ottó és Mádl István vehették át. A Veszprém Megyei Vadgazdálkodási Alapítvány oklevelét Fodor Zoltán és a Bakony Vadászkürt Egylet kapta. A Gróf Nádasdy Ferenc emlékplakett elismerés a Bakonyerdő Zrt. devecseri erdészete érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!