Bakonybél

2017.02.20. 08:35

Hagyományőrző disznóvágás fogópálinkával Bakonybélben

Harmadik éve rendez az önkormányzat hagyományőrző disznóvágást a helyieknek és az érdeklődő vendégeknek. Érkeztek Budapestről, Szolnokról, Tatabányáról, Dunaújvárosból, Mosonmagyaróvárról, Valiczkó Bernadették – aki férjétől kapta névnapi ajándékként az utazást – Pannonhalmáról jöttek.

Müller Anikó Hanga

A program vadászkürtős megnyitóval kezdődött, Kovács Attila, a bakonyszentlászlói erdészet igazgatójának vezetésével, majd Márkus Zoltán polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. A böllérek és segítőik leölték a kétszázharminc kilós házi sertést, a hatvankilós vaddisznót ismét a Bakonyerdő Zrt. ajánlotta fel vadászterületéről. A faluház előtt a sertést megperzselték, az üstökben forrt a víz, a rendfán Puchinger Ferenc szétbontotta, a vaddisznót Kiss László megnyúzta. A vendégeknek jelképes fogópálinkát, lilahagymás zsíroskenyeret és pogácsát kínáltak. Szorgos asszonyok vagdosták a zsírszalonnát, resztelt májat készítettek, orjalevest, toroskáposztát főztek, hurkát, kolbászt, pecsenyehúst, töpörtyűt sütöttek, a vaddisznóból a szabadtéri üstben pörkölt készült.

Nagy Árpád alpolgármester konferálásával minden részletére kiterjedően beavatást kaphattak a vendégek a hamisítatlan disznóölés titkaiba. Az immár hagyományos disznótoros nap célja az év eleji idegenforgalmi holtszezon megtörése, tájékoztatott Márkus Zoltán. – Azt céloztuk meg, hogy mind a helyiek, mind az idelátogatók számára emlékezetes kulturális és gasztronómiai élményt kínáljunk. Nagy összefogással készültünk, segítenek az önkormányzati dolgozók, családtagok, az óvónők, az egyesületek, a szállásadók, a helyi vállalkozók. Örömünkre szolgál, hogy jelen vannak ábrahámhegyi barátaink, viszonozva a közelmúltban az ő falusi disznóvágásukon tett látogatásunkat, mondta. A szépszámú vendégsereg egy percig nem unatkozott, szemlélője lehetett a húsfeldolgozás mozzanatainak, kóstolgathatta az ínycsiklandozó étkeket, a forralt bort, a házi pálinkákat, a monostorkerti menta- és hársfateát.

Nagy sikere volt a pálinkaminősítő és a forralt bor főző versenynek, a helyezésekről a közönségszavazatok döntöttek. Volt vegyes, mézes, őszi- és sárgabarack, szilva, körte, törkölypálinka, volt, ki kerítésszaggató mottóval nevezte be italát. Nem vett ugyan részt a versenyben, de sikert aratott az egyik bakonybéli csapat kóla gyógynövényből készült likőrje. Az első helyezést a Banán-team szerezte meg. A bográcsokban főzött vörösborok különleges íz világa vonzotta a résztvevőket, a csapatok szívesen kínálták. A hagyományos fűszereken kívül volt ki, aszalt áfonyát, szilvát, csipkebogyót használt, de többen szigorú titokként kezelték a hozzávalókat. Az első díjat a Mézes csapat kapta. Ábrahámhegy önkormányzata négy személyre szóló üdülési utalványt ajánlott fel, melyet sorsolással a Pajta-laki cseppek csapat nyert el. A Borostyán nyugdíjas klub tagjai süteményekkel készültek. A finom ételek és minőségi italok mellett a hangulatot fokozta a kulturális műsor, melyben közreműködött Schlöd Attila tangóharmonikával, Szabó Dani humoreszkekkel, énekkel, Papatyi Tóth Tündy vidám slágerekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!