Bakonynána

2016.02.26. 10:56

A művészet ereje - Kikapcsol, megnyugtat, örömöt ad

Bakonynána – Moór Lajosné született Szloboda Mária hetvennégy éves korában kezdett el rajzolni, festeni, tavaly nyáron.

Müller Anikó Hanga

Idegbecsípődése volt, ami nagy fájdalommal járt, nem tudott dolgozni. Gondolkodott, mit tehetne, hogy mégis hasznosan töltse el idejét.

– „Próbálgattam rajzolni, hirtelen kedvet kaptam hozzá, aztán éreztem, egyre jobban megy. Ezt megelőzően soha nem foglalkoztam ilyen dolgokkal, időm sem lett volna, bár az iskolában mindig szerettem a rajzot. Számomra megnyugvás, teljes kikapcsolódás. Ceruzarajzzal kezdtem, a kisunokám tanácsára most temperával is dolgozom, bár először azt gondoltam, nem fog menni, mert szétfolyik a festék, de egy idő után ráéreztem és egyre jobban sikerült."

A festés Marikának öröm, megnyugvás, kikapcsolódás – kezében első képeinek egyike

Közel százhatvan képe van. A faluban nem tudják e szenvedélyét, csupán a fodrászának és a szomszédasszonyának beszélt róla. Három fia, nyolc unokája van, a férje már huszonegy éve meghalt. Nem volt könnyű élete, sokat dolgozott, Dudaron a Bakony Műveknél, Székesfehérváron a Videotonban és hét évig Balaton-parti konyhán.

– „A gyerekeim a közelemben élnek, ketten itt a faluban, egyikük a szomszédos Dudaron. A családomnak tetszik az új hobbim, ők látnak el kellékekkel, rajzlappal, festékkel, azt mondják, ha ez nekem örömet okoz, akkor csinálgassam. A tizenegy éves Petra unokámat és a barátnőjét is megfertőztem a művészettel, most rajzszakkörre járnak, nagyon élvezik. Ha elkészül egy-egy képem, szinte magam sem hiszem, hogy azt én alkottam. Rajzolok képekről, a környezetem csodáiról, emlékezetből, meghatározó élményeim alapján. Megragadott, amint az erdő fái között láttam a lemenő napkorongot vagy ahogy a kerítést borító virágokra rásütött a Nap, olyan volt, mint a bársony vagy a villámlás... a színeket kitalálom, kikeverem, van, amit előrajzolok, de jobban sikerülnek azok, amiket mindjárt festékkel csinálok."

Arcok, tájképek, csendéletek, madarak, virágok. Naplemente, északi fény, villámlás, cigánylány, farsangi maszk, vízesés, nádas, nyárfás, lepkefa, badacsonyi hegyoldal, vár, tenger, balatoni borospincék, perei gesztenyesor, bakonynánai templom, diófa. Zúzmarás fák, a természet tavaszi, őszi színei, a káprázatos tollazatú madarak. S a nagy kedvencek, a színek kavalkádját felvonultató virágok, frézia, amarillisz, sásvirág, rózsa, törökpipacs, napvirág, kaktusz, jácint, teafa, árvácska, magnólia, muskátli, dália, mezei csokor, margaréta, leander. Marika este szereti kézbe venni a ceruzát, az ecsetet. Körülötte csend, nyugalom van, csak halk zene szól s ő alkot, új hobbijának hódol, amelyben örömet, megnyugvást talál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!