Balatonakali

2017.01.30. 21:01

Borkorcsolyák, fánkok és forralt borok versenye

Balatonakali - Borkorcsolyák, fánkok és forralt borok versengtek a 13. akali fánkfarsangon. Este műsoros bál zárta a napot. Neves gasztronómiai szakemberekből álló zsűri bírálta a fánkokat és a borkorcsolyákat.

Sági Ági

- Itt lemegy az idegenforgalom, és aztán nincs semmi. Arra gondoltam, hogy a legcsendesebb hónapban, januárban hozzuk össze az embereket egy találkozóra, ahol egy pohár bor mellett lehet kötetlenül beszélgetni. Már az első alkalommal nagy siker volt, hozta mindenki a hurkát, kolbászt, pogácsát, és egymást kínálgatták. Mivel a környéken nagyon jó borok vannak, és én két borlovagrendnek is tagja vagyok, így szerveztünk a fánksütő verseny mellé borfőző versenyt is.

A fánkzsűri Fotó: Sági Ági

Aztán mivel szerettük volna, hogy a feleségek is jöjjenek, kísérjék el a borral versenyző férjeket, rendeztünk borkorcsolyaversenyt is - mondta el a balatonakali Tóth Béla szervező, ötletgazda.

A versenyen nincs nevezési díj, de aki kóstolni szeretne, az mindig megvásárolja az adott évre címkézett kerámiabögréket. Minden évben más-más színű a bögre, vannak olyanok, akiknek már egész gyűjteményük van belőle. Egy monoszlói keramikus, Gaálné Kapás Krisztina gyönyörű serlegeket készít az alkalomra, ezekben viszik be a zsűri elé a forralt bort, ezt a főzők később hazavihetik.

Neves borászokból álló zsűri bírálja a forralt borokat (Perger József, Gyukli Gyula, Nyíriné Kátai Katalin, Salánki Sándor) és neves gasztronómiai szakemberek (Maurer István, Bene Sándor, Német Krisztina, Punk Ferenc, Ma-yer Gyula) a fánkokat és borkorcsolyákat.

Fánkból tizenkétféle érkezett. Megadták a módját, hozzáértő emberekkel zsűriztettek a versenyen Fotó: Sági Ági

- Ha én azt szeretném, hogy ide minőségi emberek hozzanak minőségi borokat, és megadják a módját a borfőzésnek, akkor hozzáértő emberekkel kell zsűriztetni. Sok időt szánnak erre az emberek, nem olcsó a bor, nem olcsók hozzá a fűszerek, fontos, hogy szakértő zsűri döntsön. A legjobb borkorcsolya és bor serleget nyer, és kiosztunk arany-, ezüst- és bronz-érmeket. A fánknál fánkkirályt vagy -királynőt választunk, akit megkoronázunk, és minden kategórianyertes éttermi vacsorameghívást is kap - tette hozzá Tóth Béla.

A boros zsűritől megtudtuk, hogy a jó forralt bor alapja a jó bor. Hiába a forralt bor elnevezés, a bort csak 80-85 Celsius-fokig szabad melegíteni, a forralás tilos, mert a bor elveszti illat- és aromaanyagait, alkoholtartalmát. Fontos, hogy a fűszerek ne nyomják el a bor jellegét. Idén 13 bort neveztek, melyek között vörös-, fehér- és rozéborok is voltak. A nevezett 12 féle borkorcsolya között voltak édes sütemények is, de mint megtudtuk, édes borhoz édes sütemény dukál. Fánkból 12 féle érkezett, sokan házi baracklekvárt csomagoltak a fánkok mellé a zsűrinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!