Balatonalmádi

2012.08.24. 18:23

Hungarikum, pálinka, Almádi

Balatonalmádi - Nyolc kiállító összességében csaknem százfajta pálinkáját kóstolhatják meg azok, akik kilátogatnak az ötödik almádi pálinkafesztiválra, aminek a hagyományokhoz híven idén a Wesselényi strand előtti rendezvénytér ad helyet.

Halmos György

A pénteken megnyílt és kedden este záruló rendezvény az almádi programsorozat utolsó jelentősebb kiállítása a hungarikum- és a borfesztivál után, jelentős szerepe van abban, hogy a nyári időszak augusztus 20-a után nem ér véget itt a Balaton-parton, bár ebben most a rendkívüli meleg is sokat segít.
 


Gyenes Ákos, a Balatonalmádi Turisztikai Egyesület vezetője úgy fogalmazott, hogy hagyománya van már a városban a pálinkanapoknak, mely egyre kedveltebb, évről évre népszerűbb. A Magyar Szesz-ipari Szövetség és Terméktanács igazgatója arról beszélt, hogy a pálinkafogyasztás 2011-ben az előző évhez képest 27 százalékkal emelkedett. Ez azt jelenti, hogy az égetett szeszes italok között 45 százalékos a pálinkafogyasztás aránya - tette hozzá Halász Róbert. Megemlítette, hogy az országban összesen 72 kereskedelmi főzde állít elő pálinkát, 400-500 között van a bérfőzdék száma.
 
A jóféle pálinkák kóstolása mellett kézművesvásár várja a kilátogatókat, illetve színes kulturális programokkal próbálják az érdeklődőket a vásárba csalogatni. A hagyományőrző és művészeti csoportok mellett vasárnap este a Kozma Orsi Quartet, hétfőn a Balkán Fanatik lép fel, kedden pedig Török Ádám és a Capriccio Band zenél.

 

 


A pálinka erjesztett gyümölcsök lepárlásával készülő gyümölcspárlatok hagyományos, magyar fajtája, európai uniós eredetvédettséget élvez. A törvény szerint csak azok a termékek nevezhetők pálinkának, illetve törkölypálinkának, amelyek Magyarországon termett gyümölcsből, illetve szőlőtörkölyből készülnek, 100 százalékos gyümölcstartalmúak, azaz sem egyéb alkoholt, színező-, ízesítő- vagy édesítőanyagot nem tartalmaznak, minimum 37,5 százalékos alkoholfokkal rendelkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!