Balatoncsicsó

2017.02.07. 21:00

Bioszőlőből biobor

Az öt Nivegy-völgyi kistelepülés kiváló szőlőtermesztési adottságai jól ismertek, a terület a Balatonfüred-csopaki borvidék része.

Sági Ági

Ezen a borvidéken a bioszőlő aránya 10-15 százalék közötti, ami jóval magasabb a négy-öt százalékos országos átlagnál. Több olyan családi borászat is található itt, amely elkötelezett az ökológiai gazdálkodás iránt. A Gergely borház Szentantalfa és Balatoncsicsó határában a Szent Balázs-hegyen található. Az ökológiai gazdálkodást az alapító Szabó László kezdte, most már fiával, Gergellyel együtt termesztik a bioszőlőt, készítik a biobort. - 1990 óta gazdálkodunk, bár már régebben is a mezőgazdaságban dolgoztam. A teljes 20 hektár szőlőnket állítottuk át 2000-ben bioművelésűre, most 11 hektárt művelünk így.

Szabó Gergely kislányával, Izabellával a szőlőtőkék között Fotó: Sági Ági

- A biotermesztés lényege, hogy a szőlőt jó kondícióban kell tartani. A jó kondíció megalapozása a terméskorlátozás is. Míg a hagyományos termesztésben akár 120-130 mázsát is szüretelhetnek egy hektárról, itt ez legfeljebb 50 mázsa hektáronként. A biotermesztés másik nehézsége a hatalmas kézimunka-erő-igény. Nem használunk gyomirtó szereket, helyette kézi kapálással gyommentesítünk, és az emberi munka nagyon drága - mondja el Szabó László.

A biotermesztésben nemcsak a gyomirtó szerek használata tilos, de a rovarölő és a felszívódó növényvédő szerek alkalmazása sem lehetséges.

- Sok fajta alkalmas a biotermesztésre, például az olaszrizling vagy a szürke- barát, a kék szőlők közül a zweigelt vagy a cabernet sauvignon. Azoknál a fajtáknál lehet a nagyon csapadékos években gond, amelyek érzékenyebbek a gombabetegségekre. Ilyen a rizlingszilváni és juhfark. Mi ezeket a fajtákat az agrár-környezetgazdálkodási programba vittük, azaz ezeket is ugyanúgy műveljük, mint a bioszőlőt, de ha jön egy extrém év, beavatkozhatunk. A minősített bioszőlőnél erre nincs lehetőség - ezt már az ifjabbik Szabó, Gergely teszi hozzá.

A bioszőlő növényvédelmére csak kén és réz használható, a kézimunkaerő-igény 30 százalékkal nagyobb, mint hagyományos művelésben.

A többletköltséget azonban nem lehet teljesen érvényesíteni az árban, mert a magyar fogyasztó bizalmat-lan a különlegességekkel, és 
a biobor még mindig ennek számít a hazai piacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!