Balatonfüred

2014.06.27. 18:50

Mindenütt vannak értékek

Zánka - Az Országgyűlés alelnöke látogatta meg az ifjúsági értékőrök táborát pénteken az Erzsébet üdülőközpontban.

Varga Ibolya

Lezsák Sándor visszaemlékezett arra, hogy amikor tizenkilenc évesen képesítés nélküli pedagógusként megkezdte a munkát Lakiteleken, az idősebb kollégák erősen csóválták a fejüket, hogy mit keres egy ilyen unalmas környéken egy pesti fiatal. Ő azonban arra kérte a diákjait, hogy kísérjék haza és közben mutassák meg mindazt, amit a vendégeiknek szoktak. Hamar híre ment a településen, hogy a fiatal tanárnak milyen rigolyái vannak, és a szülők is meglátogatták, felhíva a figyelmét arra, hogy a Holt-Tiszában olyan növényegyüttesek élnek, amelyek miatt nemzetközi szinten ismert botanikusok járnak hozzájuk rendszeresen. Mert minden településen vannak különféle értékhordozók, amelyeket számba kell venni és másokkal is megismertetni. A gyűjtés és a bemutatás sikerélménnyel is megjutalmazza azokat, akik ezen a területen dolgoznak.

Jelenleg 346 településen döntöttek helyi értéktár kialakításáról, és bíznak abban, hogy év végére ezerre nőhet az ilyen települések száma. Az Országgyűlés alelnöke ezt követően megnézte a táborozó diákok által összeállított kiállítást, amelyen a lakóhelyüket mutatták be. Horváth Zsolt, a tábort szervező Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány elnöke tiszteletbeli értékőrré avatta Lezsák Sándort. Korábban arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Bács-Kiskun, Fejér és Veszprém megyéből érkeztek fiatalok az egyhetes táborba. Ők azok, akik már korábban is dolgoztak az alapítvány által kezdeményezett Pannon ifjúsági értékőrhálózat kialakításában. Stumpf Rebeka és Holczer Balázs is ilyen fiatalok, de ők ma már a tábor szervezésében, az értékgyűjtés módszereiben és dokumentálásában segítenek a most kezdő érték- őröknek. Bazsó Gabriella, az értékőr program egyik szakmai mentora azt mondta el, hogy Balatonakali, Tihany és Zánka értékeivel ismerkedtek a fiatalok. Szerencséjük volt, hiszen Horváth Lajos, a zánkai általános iskola igazgatója és Ihász Csilla, Balatonakali művelődésszervezője vállalta: segít nekik abban, hogy az ő lakóhelyükön megtalálják az érdekes helyszíneket és embereket. Még röpke kutatómunkát is végeztek a tihanyi kirándulás alkalmával: a negyven táborozó kipróbálta, hogy él-e még a visszhang, és dokumentálni is hajlandók, hogy megismételte, amit odakiabáltak neki. Levetítették azt a filmet, amely a három környező településen végzett kutatásaikat összegezte. Mindannyian megkóstolták azt a finom pogácsát, amit nyugodtan felvehetnének a helyi értékek tárába. A tábort szombaton reggel zárják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!